Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 18:19

«Σμύρνη μου αγαπημένη»

Γράφτηκε από  Δ.Τ.
Σμύρνη μου αγαπημένη Σμύρνη μου αγαπημένη

Οι Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Τάσος Νούσιας, Μιχάλης Μητρούσης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη και Νέλη Αλκάδη είναι τα πρώτα ονόματα των πρωταγωνιστών της μεγάλης παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Σμύρνη μου αγαπημένη», που θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2014 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Υπάρχουν ακόμα πρωταγωνιστικοί αλλά και δεύτεροι ρόλοι, τα ονόματα των οποίων θα αποφασιστούν αυτές τις μέρες.

Επί σκηνής θα ερμηνεύει ζωντανή μουσική η Εστουντιαντίνα που έχει πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη έρευνα γύρω από την μουσική της Ιωνίας. Τα τραγούδια θα ερμηνεύει η Νατάσσα Θεοδωρίδου.
Το «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε ποτέ για την Σμύρνη και την ιστορία της. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να μελετηθεί το τεράστιο ιστορικό υλικό γύρω από το θέμα. Η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε πολλές διαφορετικές πηγές – μαρτυρίες Μικρασιατών αλλά και Λεβαντίνων, Αμερικάνων και Τούρκων. Γι' αυτό και πολλά στοιχεία γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μέσα από το έργο.
Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

smyrnh1

Ο άντρας της Φιλιώς φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένεια του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν την Σμύρνη αυτόνομη. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους, κυριαρχούν στο έργο. Κυριαρχούν όμως και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτές μέχρι την καταστροφή της μοναδικής πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της πόλης.
Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Μιμής Ντενίση, τα σκηνικά – κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική και οι ενορχηστρώσεις του Αντρέα Κατσιγιάννη, οι κινηματογραφικές προβολές του Χρήστου Δήμα και οι χορογραφίες της Μάρως Μαρμαρινού.

Πληροφορίες
«ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ»
Τα πρώτα ονόματα
για τη μεγάλη παραγωγή του
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000
www.theatron254.gr