Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 17:53

Η τελετή βράβευσης των νικητών του 3ου Διαγωνισμού Διηγήματος «ΛόγωΤέχνης»

Γράφτηκε από  Artspot Company

To Σάββατο 6 Απριλίου 2013 έπεσε η αυλαία για τον 3ο ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος ΛόγωΤέχνης με την βράβευση των 6 νικητήριων διηγημάτων.

Το κοινό κατέκλυσε από νωρίς την κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, περιμένοντας με αγωνία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Την τελετή απονομής των βραβείων παρουσίασε ο σκηνοθέτης Κώστας Κινής.

logwtexnis awardΗ κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από όπου παρακολούθησε την τελετή βράβευσης πλήθος κόσμου

Την εκδήλωση άνοιξαν οι ιδρυτές της διοργανώτριας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Artspot» Ανδριανή Αμπάβη και Γιώργος Δρακάκης, λέγοντας δυο λόγια για το ταξίδι του διαγωνισμού αλλά και για την ίδια την Artspot και τις δράσεις της. Αρκετό ενδιαφέρον είχε η προβολή του παγκόσμιου χάρτη με τις χώρες που ήταν ενεργές ως προς τον διαγωνισμό και τα στατιστικά που ανέφεραν οι διοργανωτές. Από τους συμμετέχοντες το 63% ήταν γυναίκες και αντίστοιχα το 37% ήταν άντρες ενώ το 49,8% ήταν εντός Αττικής, το 43% εκτός Αττικής και το 7,2% από το Εξωτερικό. Οι περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό ήταν αναμενόμενα, από την Κύπρο.

01-foreis-artspotOι ιδρυτές της «Artspot», Ανδριανή Αμπάβη και Γιώργος Δρακάκης

Τον λόγο αμέσως μετά, πήρε ο Κος Αλέξανδρος Καλέντης όπου και επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Λόγω των εξαιρετικών διηγημάτων ο Εκδοτικός Οίκος «Καλέντης» αποφάσισε να εκδόσει όχι μόνο τα 20 πρώτα, αλλά τα 40 πρώτα διηγήματα! Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναμενόμενα το έντονο χειροκρότημα του κοινού, αφού πρακτικά διπλασίασε τον αριθμό των διακριθέντων διηγημάτων.

01-kalentisH ανακοίνωση του Αλέξανδρου Καλέντη για τα 40 διηγήματα που θα εκδοθούν στο βιβλίο (Εκδόσεις Καλέντης)

Την σκυτάλη για το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρέλαβε το εξαιρετικό ντουέτο με τις Έφη Χριστοδούλου (βιολί) και Μαρία Νεοφυτίδου (πιάνο), όπου καθήλωσε το κοινό με ένα σύντομο και ενδιαφέρον 30λεπτο κλασικής μουσικής.

01-duo-musicTo ντουέτο με τις Έφη Χριστοδούλου (βιολί) και Μαρία Νεοφυτίδου (πιάνο)

Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, η διαδικασία της ανακοίνωσης των νικητών ξεκινά με την παρουσίαση της 5μελούς Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού αποτελούμενη από τους καταξιωμένους συγγραφείς Ελένη Γκίκα, Κώστα Μουρσελά, Γιάννη Ξανθούλη, Χρήστο Οικονόμου και Γιάννη Φαρσάρη (εκπρόσωπος της Artspot). Μετά από μια σύντομη αναφορά για τον διαγωνισμό και την εμπειρία της επιτροπής, η διαδικασία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ξεκίνησε.

01-epitropi-kai-kinisH 5μελή Κριτική Επιτροπή και ο παρουσιαστής Κώστας Κινής

H Κριτική Επιτροπή παρέδωσε τα 20 επιπλέον ονόματα και την ανάγνωσή τους ανέλαβε ο Κος Κινής. Μερικά λεπτά αργότερα η εκδήλωση απέκτησε την αναμενόμενη ροή της, ανακοινώνοντας τις θέσεις από το Νο20 μέχρι και Νο7.

Τον 6ο έπαινο λαμβάνει ο Γιάννης Τσίρμπας με το διήγημα «Θερμοκοιτίδα», τον 5ο έπαινο λαμβάνει η Ιωάννα Μπαμπέτα με το διήγημα «Ο σαλός του χωριού μου» και τον 4ο έπαινο ο Χρίστος Θεσσαλονικεύς με το διήγημα «Αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».

01-6os-nikitisO 3ος νικητής του 3ου διαγωνισμού Λογωτέχνης 2012, Άκης Παπαντώνης παραλαμβάνει το βραβείο του από την συγγραφέα Ελένη Γκίκα.

Το τρίτο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε το διήγημα «Φωνές με λέπια» του Άκη Παπαντώνη από την Οξφόρδη της Μ. Βρετανίας και την ανάγνωση του διηγήματός του την πραγματοποίησε η ηθοποιός και συγγραφέας Ελένη Ζιώγα.

Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε το διήγημα «Απέναντι» του Φοίβου Μπότση. Το βραβείο του το παρέλαβε ο πατέρας του, αφού ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και την ανάγνωση του διηγήματός του την πραγματοποίησε η ηθοποιός Τατιάνα Παπαμόσχου.

01-1os-nikitisH 1η νικήτρια του 3ου διαγωνισμού Λογωτέχνης 2012, Αντιγόνη Σδρόλια παραλαμβάνει το βραβείο της από την Ανδριανή Αμπάβη (φορέας Artspot).

Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού ήταν η Αντιγόνη Σδρόλια από τον Βόλο, με το διήγημα «Το γράμμα Ξ». Την ανάγνωση του πρώτου νικητήριου διηγήματος του 3ο διαγωνισμού «ΛόγωΤέχνης» την πραγματοποίησε ο ηθοποιός και συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζούμας.

01-ithopoios-tzoumasO ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας αφηγείται το πρώτο νικητήριο διήγημα "Το γράμμα Ξ".

Αναμφισβήτητα ο 3ος διαγωνισμός «ΛόγωΤέχνης» ήταν ο πιο επιτυχημένος μέχρι σήμερα. Τα 1469 έγκυρα διηγήματα και η κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, έδειξαν ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν. Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν και αγαπούν την Λογοτεχνία. Όπως υπάρχουν και μη κερδοσκοπικοί φορείς, ιδρύματα και εκδοτικοί οίκοι που προσπαθούν να κάνουν κάτι γι' αυτό.

01-6 prwtoi nikitesΟι έξι πρώτοι βραβευμένοι νικητές της αποψινής εκδήλωσης

Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν μια σημαντική βραδιά μόνο για τους νικητές και τους διοργανωτές. Ήταν πάνω απ' όλα μια σπουδαία βραδιά για την Λογοτεχνία!

Μπορείτε να δείτε εδώ τον κατάλογο με τους νικητές του 3ου Διαγωνισμού Διηγήματος ΛόγωΤέχνης.

Έκθεση εικόνων