Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 12:00

Σε πείσμα των καιρών το 2ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ιπποκράτης ξεκινάει δυναμικά!

Γράφτηκε από τον 

Πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη έναρξη του 2ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ ?Ιπποκράτης?, στο μαγευτικό νησί της Κω, με 14 προβολές μικρού και μεγάλου μήκους από 7 χώρες. Το κοινό κατέκλυσε την αίθουσα του Δημοτικού Θερινού κινηματογράφου Ορφέας δηλώνοντας και φέτος το παρόν σε αυτό το μοναδικό για τον κόσμο διεθνές θεματικό φεστιβάλ κινηματογράφου που εστιάζει στα θέματα υγείας.

Το Art magazine είναι παρόν και θα προσπαθήσει να μεταφέρει τον παλμό του φεστιβάλ, να μιλήσει με τους δημιουργούς και τους διοργανωτές, να καταγράψει την γνώμη του κοινού και βέβαια να ξεχωρίσει και να παρουσιάσει μερικές από τις 102 ταινίες που θα προβληθούν σε αυτό το εξαήμερο-φεστιβάλ κινηματογράφου. Η καλλιτεχνική Διευθύντρια και Ιδρύτρια του φεστιβάλ Λουκία Ρικάκη παρουσίασε την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και παρέδωσε το λόγο στον Δήμαρχο του νησιού Κο Γιώργο Κυρίτση όπου και επίσημα ανακοίνωσε την έναρξη του φεστιβάλ.

 

DSC_0129
Ο Δήμαρχος της Κω, Κος Γιώργος Κυρίτσης

Αν και οι προβολές είχαν ξεκινήσει από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας - με μάλιστα εξίσου εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού στο Δημοτικό Θέατρο Ορφέας? η πρώτη επίσημη προβολή έγινε στον θερινό κινηματογράφο λίγο μετά της 9 το βράδυ, με την μικρού μήκους ταινία ?Παρενέργειες? του Γιώργου Γκόρτσου και της Ανθής Αποστόλου. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε λέγεται ?Stop Frame Animation?, μια τεχνική πρωτόγνωρη για το ζευγάρι που όμως τόλμησε και δημιούργησε αυτή την μικρού μήκους ταινία. Το αποτέλεσμα άκρως αξιόλογο σε ένα 5 λεπτο που μας έκανε να αναλογιστούμε τι επιπτώσεις έχει μια καθημερινή μας κίνηση στον κόσμο γύρω μας!

 

DSC_0136
Στιγμιότυπο απο την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ

Η σκυτάλη παραδόθηκε στην μεγάλου μήκους ταινία ?HorseBoy? του Αμερικανού Michel Orion Scott. H ταινία αφηγείται την ιστορία του αυτιστικού Rowan και της οικογένειάς του στις Ην. Πολιτείες. Οι γονείς του αποφασίζουν να κάνουν ένα τρελό ταξίδι στην Μογγολία για να γιατρέψουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν τις συνέπειες του αυτισμού με αφορμή την αγάπη-εμμονή του Rowan με τα ζώα, αλλά και μέσω του σαμανισμού που ήδη γνώριζε ο πατέρας του Rupert.

 

horse-boy
Στιγμιότυπο απο την ταινία "Horseboy"

Η σκηνοθεσία μια τέτοιας ταινίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης μετά την προβολή της ταινίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και αρκετά κουραστικό να ιππεύεις και να κινηματογραφείς ταυτόχρονα, να σταματάς να συνεχίζεις πεζός και να συντονίζεις το συνεργείο που έκανε τα ανάλογα καθ' όλη την διάρκεια της πορείας της οικογένειας στα βάθη της Μογγολίας. Χρειάστηκε επιπλέον να εξηγήσει στο τελευταίο και ισχυρότερο σαμάνο Gost τους λόγους που γίνεται αυτή η ταινία ώστε να του επιτραπεί να κινηματογραφήσει την τελετή-θεραπεία.

Σε ερώτηση του κοινού πως είναι σήμερα ο Rowan, ο Michel είπε ότι το παιδί εξακολουθεί να είναι αυτιστικό αλλά πλέον δεν έχει αδυναμία κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους δημιουργούς και ικανοποίησε το κοινό που σίγουρα έχει να συζητάει για καιρό την ταινία αυτή που ισορροπεί άψογα ανάμεσα στο θρήνο και στην ελπίδα, εξετάζει την εικόνα του Δυτικού πολιτισμού για την ανίατη νόσο αλλά και την κουλτούρα των Σαμάνων και τις ιαματικές τελετουργίες τους, ενώ μοιράζει εξίσου δημιουργικά τον χρόνο της τόσο στην νόσο και τον μικρό Rowan όσο και στο ίδιο το ζευγάρι που τόλμησε να κάνει κάτι τόσο διαφορετικό - και για πολλούς επικίνδυνο - με σκοπό να βοηθήσουν το παιδί τους αλλά και να ελευθερωθούνε και οι ίδιοι εν τέλει.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες προβολές!

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, σήμερα στις 12:30π.μ στην Πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη της ταινίας "Horseboy" και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.