Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 22:35

To "κλασικό" πρόγραμμα της Eυρωπαϊκής γιορτής της Μουσικής

Γράφτηκε από  Δ.Τύπου

Αναμφίβολα το πιο διευρυμένο μουσικά φεστιβάλ της χώρας, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής παρουσιάζει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων που θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν την κλασική μουσική.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων 2010 καταλαμβάνει η εμφάνιση την ίδια βραδιά ? της Δευτέρας 21ης Ιουνίου - στην σκηνή της «Τεχνόπολις», τριών εξαιρετικών ορχηστρών: της Συμφωνιέττας της Λωζάννης (Sinfonietta de Lausanne), της Ορχήστρας Πνευστών της Βενεζουέλας, μέρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βενεζουέλας «Σιμόν Μπολίβαρ», και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Μια σπάνια ευκαιρία για το αθηναϊκό κοινό να απολαύσει υψηλού επιπέδου ερμηνείες και μάλιστα απολύτως δωρεάν σε μια από τις πιο φιλόδοξες εκδηλώσεις της μέχρι τώρα ιστορίας της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η παραγωγή της εκδήλωσης είναι το αποτέλεσμα της ιδιαίτερης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, του Δήμου Αθηνών και του Δήμου της Λωζάνης, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του Φεστιβάλ Αθηνών και των Μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής εγκαινιάζει την συνεργασία της με την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, την Δευτέρα 21 Ιουνίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί από ειδικό προσωπικό στους χώρους της Βιβλιοθήκης, στη Νέα Πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, να δει εκδόσεις, σπάνια βιβλία και παρτιτούρες, να χρησιμοποιήσει το οπτικοακουστικό της υλικό και να γνωρίσει διαδραστικές εφαρμογές, βάσεις δεδομένων και νέες πηγές έρευνας σε σχέση με τη μουσική και άλλες τέχνες. (ώρες ξεναγήσεων: 10:00, 12:00 και 14:00, διάρκεια ξεναγήσεων: 1 ώρα)

Μια άλλη ιδιαίτερη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, το απόγευμα της ίδιας μέρας: παιδιά (από 8 χρονών και πάνω) και ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία για μία βιωματική, απόλυτα συμμετοχική επαφή με την τέχνη της όπερας, υπό την καθοδήγηση ανερχόμενων λυρικών καλλιτεχνών. Μαζί με τους Κάτια Πάσχου (σοπράνο), Μανώλη Λορέτζο (τενόρο), Δημήτρη Παπαγεωργίου (βαρύτονο) και Μανώλη Παπασηφάκη (πιάνο) οι συμμετέχοντες θα τραγουδήσουν διάσημες άριες και χορωδιακά από γνωστές όπερες (ώρα έναρξης: 18:00, διάρκεια: 2 ώρες). Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα, εκ των προτέρων, να «κατεβάσει» τις παρτιτούρες από τον ιστότοπο του Ιδρύματος: www.thf.gr

Για το τέλος κρατήσαμε την εκδήλωση η οποία ανοίγει στην ουσία τις φετινές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Το 2010 έχει ανακηρυχθεί στην Ευρώπη Έτος Ενάντια στην Φτώχια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το πρόγραμμα Viva Europa, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής έχει την χαρά να συμμετέχει. Την Πέμπτη 18 Ιουνίου, μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη των φετινών της εκδηλώσεων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής καλεί το κοινό στον προαύλιο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων να παρακολουθήσει σε γιγαντοοθόνη την όπερα του Georges Bizet «Κάρμεν». Όλα αυτά από την διεθνώς αναγνωρισμένη Orquestra de la Comunitat Valenciana, σε σκηνοθεσία του Carlos Saura και υπό την Διεύθυνση του Zubin Mehta, σε απευθείας μετάδοση από το Palau de les arts Regina Sofia της Βαλένθια της Ισπανίας. Την ίδια ευκαιρία θα έχουν και κάτοικοι πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε μια κοινή εμπειρία που στόχο έχει να αναδείξει μια μορφή έκφρασης βαθιά ριζωμένη στην ευρωπαϊκή παράδοση: την όπερα. www.vivaeuropa.eu

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Λωζάννης ιδρύθηκε το 1981. Στόχος της όλα αυτά τα χρόνια έχει υπάρξει να προσφέρει στο ευρύ κοινό ένα διευρυμένο μουσικό ρεπερτόριο μέσα από ερμηνείες υψηλού επιπέδου κάποιων εκ των πλέον ταλαντούχων νεαρών μουσικών της Ελβετίας. Στα 30 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της η Simfonietta έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 1.000 μουσικούς, οι οποίοι έχουν επιδείξει το ταλέντο τους σε παραγωγές της όπερας της Λωζάννης, κλασικά κονσέρτα, παραστάσεις μπαλέτου, συναυλίες στο πλαίσιο του διάσημου Montreux Jazz Festival, αλλά και περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ευρώπη και τον Καναδά μέχρι την Κίνα. Με τον εγνωσμένης αξίας Jean-Marc Grob στην διεύθυνση, η Simfonietta δίκαια θεωρείται σήμερα σαν μια από τις πιο δυναμικές και ενδιαφέρουσες ορχήστρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της Βενεζουέλας (Venezuelan Brass Ensemble) που αποτελεί μέρος της Ορχήστρας Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ» (Simon Bolivar Youth Orchestra of Venezuela) εμφανίζεται χάρη στη φετινή συμμετοχή του Φεστιβάλ Αθηνών στην Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής και της συναυλίας που θα δώσει η ορχήστρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του στις 23/06, στο Ηρώδειο. Η ορχήστρα ιδρύθηκε υπό τη σκέπη του ?El Sistema? ? ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τεράστια επιτυχία και αναγνώριση, στο πλαίσιο του οποίου παιδιά και νέοι από φτωχές οικογένειες της χώρας διδάχτηκαν μουσική και στη συνέχεια στελέχωσαν μικρές ορχήστρες. Αυτή τη στιγμή στη χώρα δραστηριοποιούνται 200 περίπου ορχήστρες συμφωνικής μουσικής ανάμεσα στις οποίες η πιο διάσημη είναι σαφώς η ?Simon Bolivar Orchestra?, μέλη της οποίας σχημάτισαν το 2003 και το Venezuelan Brass Ensemble με πρωτοβουλία του μαέστρου Τόμας Κλάμορ (Thomas Clamor).

Ensamble-de-Metales

Από το 2005 και την πρώτη περιοδεία του συγκροτήματος στη Λατινική Αμερική έχουν μεσολαβήσει αλλεπάλληλες, και πολλές από αυτές sold out, εμφανίσεις στην Ευρώπη, σε Γερμανία, Ελβετία (Φεστιβάλ της Λουκέρνης), Αυστρία (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ) και Βρετανία (Royal Albert Hall) όπως επίσης και η κυκλοφορία του πρώτου τους cd ?We Got Rhythm? από την EMI Classic. Και στην Τεχνόπολη το συγκρότημα θα διευθύνει ο Thomas Clamor, μαέστρος με τεράστια εμπειρία και αξιοζήλευτες συνεργασίες με ορχήστρες και θέατρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1996 και από τότε διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2003 η Συμφωνική Ορχήστρα και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων σχημάτισαν ανεξάρτητο ενιαίο φορέα. Οι τρεις μόνιμοι αρχιμουσικοί της ορχήστρας είναι οι: Ελευθέριος Καλκάνης, Μιχάλης Οικονόμου και Ανδρέας Τσελίκας. Το πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα έργα των σημαντικότερων συνθετών της κλασικής μουσικής: από τα αριστουργήματα της μπαρόκ μουσικής μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις των σύγχρονων δημιουργών. Παράλληλα, έχουν ερμηνευθεί οι σημαντικότερες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου σε σύμπραξη με καταξιωμένους σολίστ του μελοδράματος. Επίσης, η καλλιέργεια και η προβολή της ελληνικής μουσικής αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ορχήστρα. Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στα φιλόμουσα αισθήματα του κοινού, η Συμφωνική Ορχήστρα έχει καθιερώσει μια σειρά από τακτικές δημόσιες εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το θέατρο Παλλάς, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το θέατρο Κ. Δανδουλάκη, το θέατρο Ιλίσια, το Αττικό Άλσος, η Ρωμαϊκή Αγορά και ο Εθνικός Κήπος, αποτελούν τους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι συναυλίες της ορχήστρας, προβάλλοντας έτσι καθημερινά την πολιτιστική της προσφορά στο αθηναϊκό κοινό. Παράλληλα, η Συμφωνική Ορχήστρα έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του εξωτερικού, όπως Auditorium National de Musica, στη Μαδρίτη, Auditorio Centro Social Caixanova στην Pontevedra και Centro Social Caixanova στο Vigo της Ισπανίας, αναδεικνύοντας έτσι την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και πιστοποιώντας το αστείρευτο ταλέντο των μουσικών της. Από τον Ιανουάριο του 2007 και επί Δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, Πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων ανέλαβε ο κ. Γιώργος Κατσαρός και ενέταξε στους σκοπούς της Συμφωνικής Ορχήστρας την ανάδειξη νέων σολίστ μέσα από τον κύκλο "Νέοι σολίστ κλασσικής μουσικής". Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε μουσικούς που ξεκινούν την καλλιτεχνική τους σταδιοδρομία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των συναυλιακών δραστηριοτήτων μέσα σε ένα ιδανικό γι' αυτούς περιβάλλον που διακρίνεται από τις υψηλού επιπέδου αξιώσεις της ορχήστρας και τον επαγγελματισμό της λειτουργίας της.