Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 20:59

Ο Jean Michel Jarre σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από τον 

O Jean Michel Jarre ξανά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη (30/5) και Αθήνα (1/6). Από το 1977 και την μεγάλη επιτυχία του πρώτου δίσκου του ?Oxygene?, με πωλήσεις 18.000.000 αντίτυπα - ο γαλλικός δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία - , ο Jean Michel Jarre, είναι αναμφισβήτητα ένας απο τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, με συνολικές πωλήσεις πάνω απο 80 εκατομμύρια αντίτυπα.

Οι συναυλίες του είναι μοναδικά οπτικοακουστικά υπερθεάματα, τα οποία παρακολουθούν τεράστια πλήθη κόσμου, προσφέροντας του μάλιστα, 4 ρεκόρ Guiness προσέλευσης θεατών! Και όταν λέμε τεράστια πλήθη κυριολεκτούμε, αφού και τις 4 φορές αυτές ξεπέρασε τους 1.000.000 θεατές! Το αποκορύφωμα προσέλευσης έγινε βέβαια το 1997 όταν βρέθηκε ο ίδιος και η μουσική του αντιμέτωποι με 3.500.000 θεατές, νούμερο όπου αποτελεί μέχρι σήμερα το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών για εκδήλωση ανοιχτού χώρου!

Σε πρόσφατη συνέντευξη του μας παρουσίασε επιπλέον το φιλελληνικό του πρόσωπο δηλώνοντας για την κρίση στην Ελλάδα:

«Το δυσκολότερο είναι να αποκτήσετε ξανά τον οπτιμισμό σας. Η Ευρώπη χρωστάει τα πάντα στην Ελλάδα»

jarre_keys

Καλώς να τον δεχτούμε....αν και λίγο προβληματιστήκαμε όταν επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του.

Γιατί; Γιατί ενώ δηλώνει την στήριξή του στην Ελλάδα και στους Έλληνες δέχεται την ίδια στιγμή το εισιτήριο των 55-120 ?, όταν μάλιστα στην προσωπική του ιστοσελίδα φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά τιμής με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εμφανίζεται.

Μα πως στα αλήθεια γίνεται σε μια ρημαγμένη χώρα που πέφτουν τιμές και κορμιά για να κλείσει μια δουλειά να έχεις διπλάσιο κόστος από την  Βουδαπέστη που είναι δίπλα σου; Πως γίνεται η παραγωγή στο Λονδίνο να κοστίζει λιγότερο από την Αθήνα όταν ο μέσος μισθός του Λονδρέζου είναι τετραπλάσιος απ' του Έλληνα;

Αυτά και πολλά περισσότερα σκεφτήκαμε όταν είδαμε την διαφορά στις τιμές. Όμως το θέμα μας είναι άλλο, είναι η ίδια η συναυλία η οποία σίγουρα αποτελεί ευκαιρία για όποιον αγαπά την μουσική του Jean Michel Jarre και ας μπει μερικά εκατοστά βαθύτερα το χέρι του στην τσέπη!

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.