Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 13:12

2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής (Προθεσμία 3/4/2009)Οι εκδόσεις «Ακρίτας» και το Σώμα Eλλήνων Προσκόπων οργανώνουν τον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για μικρούς συγγραφείς. Στόχος του διαγωνισμού είναι να μάθουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας τους κινδύνους που κρύβει η καταστροφή του περιβάλλοντος και να αντιληφθούν πως έχουν τη δύναμη και μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο στο να σώσουν τη Γη *

Με όχημα την φαντασία και την συγγραφή, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβαλλοντικής καταστροφής και εμπνέονται έναν ομορφότερο και πιο υγιή πλανήτη.

Ο διαγωνισμός βασίζεται στο παιδικό βιβλίο «Το δάσος της ελπίδας» της Μαρίας Γιαννούλη - Locke , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ακρίτα .

Ο διαγωνισμός:

Οι μαθητές καλούνται να συνεχίσουν την παρακάτω ιστορία με ένα κείμενο δικής τους έμπνευσης που δεν θα ξεπερνάει τις 500 λέξεις:

Μια ηλιόλουστη, ζεστή μέρα ο Ιάσονας και οι γονείς του επισκέπτονται το θαυμαστό εκκλησάκι της Αγ.Θεοδώρας της Βάστας στη Μεγαλόπολη στη στέγη του οποίου φύονται δεκαεπτά ολοζώντανα δέντρα. Εντυπωσιασμένος από το πρωτότυπο θέαμα, ο Ιάσονας αποφασίζει να επισκεφθεί ξανά το εκκλησάκι, ώσπου ένα πρωί, δίπλα στο ναό, κάτω από ένα χοντρό πλάτανο, βλέπει ένα παράξενο όνειρο ότι μεταμορφώνεται σε δέντρο και η ζωή του αλλάζει. Η ζωή του αποκτάει καινούργιο νόημα, βλέπει ότι όλα τα πλάσματα μέσα στο δάσος γνωρίζουν πως να ζουν με ισορροπία και απλότητα, μέχρι που ένα απόγευμα, ένα κατάμαυρο περιστέρι έρχεται και στέκεται στα κλαδιά του: «Έχω άσχημα νέα», του λέει και η φωνή του είναι πολύ ανήσυχη. «Εμφανίστηκε ο Πύρινος Δράκος στο διπλανό βουνό. Θα χαθούμε όλοι!»

Ποιός είναι ο Πύρινος Δράκος; Θα καταφέρει να σωθεί ο Ιάσονας και οι φίλοι του τα ζώα και τα φυτά από αυτόν; Και με ποιο τρόπο;

Πώς θα συνεχίζατε εσείς την ιστορία;

* Η Βιωματική Εκπαίδευση από το Σ.Ε.Π. έχει στη διάθεσή σας ένα Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που αναφέρεται στους κινδύνους του Πλανήτη Γη, αλλά και στους τρόπους - λύσεις διάσωσής του! Το πρόγραμμα ονομάζεται « Πλανήτης Γη . Γνωρίζω, Αγαπώ, Προστατεύω» , διαρκεί 90΄ και υλοποιείται στο χώρο του σχολείου σας ή στο πευκόφυτο Προσκοπικό μας Κέντρο στο Πύ ργο Βα σιλίσσης (ΠΥ-ΒΑ), στο Ίλιον Αττικής. Επικοινωνήστε με την κα Χασιλίδη στα 210-7290097, 6936-117148 για περισσότερες πληροφορίες.

Συμμετοχές μπορούν να υποβάλουν :

?  Tα παιδιά της Γ', Δ' Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού σχολείου ομαδικά, ως τάξη

και

?  Tα παιδιά των Aγελών Λυκοπούλων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων , ομαδικά ως τμήμα.

Kαι για τις δύο συμμετοχές η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των κειμένων είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου 2009 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στέλνοντας ταχυδρομικώς την ιστορία στην ακόλουθη διεύθυνση: Κοραή 13 Γλυφάδα, 166-74 Αθήνα , υπόψη κας Μαρίας Γιαννούλη - Locke , με την ένδειξη «Για το διαγωνισμό δημιουργικής γραφής».

Στον φάκελο, στη θέση του αποστολέα, θα αναγράφεται μόνο η διεύθυνση του σχολείου ή και το ψευδώνυμο της ομάδας.

Για τις Αγέλες Λυκοπούλων στη θέση του αποστολέα, θα αναγράφεται μόνο η διεύθυνση του Συστήματος ή του Αρχηγού Συστήματος.

Κάθε φάκελος θα περιέχει:

2 αντίτυπα της ιστορίας με τα πλήρη στοιχεία των διαγωνιζομένων (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση σχολείου, ταχυδρομικό κωδικό, τηλέφωνο σταθερό και κινητό υπεύθυνου δασκάλου).

Η κρίση των έργων θα γίνει από ειδική επιτροπή και βάσει των κριτηρίων της της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Θα απονεμηθεί ένα βραβείο για κάθε ηλικιακό επίπεδο.

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει στις 9 Μαϊου 2009 σε σχετική εκδήλωση στο Bιβλιοπωλείο των εκδόσεων Aκρίτας στην Στοά του Βιβλίου. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στον δικτυακό τόπο των εκδόσεων Ακρίτα ( www.akritas.net.gr ) και στην ιστοσελίδα του σώματος των Eλλήνων Προσκόπων ( www.sep.org.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοικωνείτε με την κα E λένη Δημητριάδου (Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων των εκδόσεων Ακρίτα) στο τηλέφωνο: 210-9314968 και στο e - mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και με την συγγραφεά κα Μαρία Γιαννούλη- Locke στο τηλέφωνο: 6948073866 και στο e - mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.