Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 10:55

Φωτογραφικός διαγωνισμός "Περιβαλλοντικά πορτρέτα" (Προθεσμία 14/3/2011)Τι ζητείται από την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού του dpgr.gr
Στο διαγωνισμό σας ζητείται να φωτογραφίσετε ανθρώπους μέσα στο γενικώς εννοούμενο περιβάλλον τους. Μπορεί να είναι πράγματι το περιβάλλον όπου κατοικούν ή εργάζονται, μπορεί ωστόσο απλώς να είναι περαστικοί, να τους έχετε εσείς τοποθετήσει στο περιβάλλον της επιλογής σας, ή να έχουν εκείνοι διαλέξει που θα φωτογραφηθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει η όποια επιλογή να δικαιώνεται με φωτογραφικά κριτήρια. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο μια ντοκουμενταρίστικη τεκμηρίωση, που άλλωστε δεν είναι δυνατή μέσα από μία μόνο φωτογραφία, αλλά η παραγωγή μιας δυνατής εικόνας που να μπορεί να σταθεί ως μονάδα. Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα εξής:

Φροντίστε το περιβάλλον να βοηθάει στην ανάγνωση του προσώπου που φωτογραφίζετε. Αν σας ενδιαφέρει η άμεση σύνδεση μεταξύ τους προβάλετε στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου που μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση αυτή. Μη γίνετε όμως φλύαροι ή πολύ προφανείς στις συνδέσεις σας. Αφήστε τα πράγματα να υπονοούνται.

Η περιβαλλοντική φωτογραφία δεν είναι ούτε καθαρή φωτογραφία πορτρέτου, ούτε φυσικά φωτογραφία τοπίου, ωστόσο δανείζεται και αξιοποιεί στοιχεία και από τις δύο παραδόσεις. Η επιτροπή θα θέλει να δει πόσο δεξιοτεχνικά χειρίζεστε τη γλώσσα και των δύο αυτών φωτογραφικών εφαρμογών.

Αποφύγετε την φευγαλέα καταγραφή ατόμων στο δρόμο. Μας ενδιαφέρει να φαίνεται στη φωτογραφία η επαφή του φωτογράφου με το "μοντέλο" του. Γνωρίστε τους ανθρώπους που φωτογραφίζετε, έστω και ελάχιστα.

Είτε φωτογραφίζετε κάποιον εν ώρα δουλειάς, είτε κάνετε ένα πιο στατικό, μετωπικό πορτρέτο, προσπαθήστε να αξιοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε τις συνθήκες που σας δίνει ο περιβάλλων χώρος (φωτισμός, δυνατότητες σύνθεσης, άλλα άτομα, ενδιαφέροντα στοιχεία του χώρου κλπ). Προσπαθήστε να ελέγξετε το αποτέλεσμα όσο καλύτερα μπορείτε. Κάθε μέλος του dpgr μπορεί να συμμετάσχει με μία μόνο νέα - τραβηγμένη μετά τις 27/01/2011 - και φυσικά αδημοσίευτη φωτογραφία. Τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011.

Όλες οι υποβληθείσες φωτογραφίες θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τους , Ανδρέα Τσονίδη anef, Θοδωρή Μάρκου thicktheo και William Faithful William Tell  με ίσο ποσοστό βαρύτητας ο καθένας. Αναλυτικές πληροφορίες για τους Όρους Συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στον .