Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 16:47

Θανάσης Σάλτας: «Για μένα η αγάπη θα έπρεπε να είναι ο σκοπός της ζωής μας.»

Γράφτηκε από την 

Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας και η συνθέτις Πηγή Λυκούδη συναντιούνται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν «TA ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» σε έναν ιδιαίτερο χώρο, την Galerie Δημιουργών στη Νέα Κηφισιά.

Η ποίηση, η μουσική, το θέατρο και το τραγούδι συνυπάρχουν σε μια παράσταση με 11 θεατροποιημένα νέα τραγούδια και μας χαρίζουν ένα αλληγορικό θεατρικό έργο για την Αγάπη.

Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας, μίλησε στο Art Magazine.

 

- Με ποιο τρόπο συνυπάρχουν αρμονικά η ποίηση, η μουσική, το θέατρο και το τραγούδι στην παράσταση σας;

Η ποίηση, η μουσική, το θέατρο και το τραγούδι αποτελούν 4 βασικά στοιχεία τέχνης, τα οποία εναλλάσσονται αρμονικά μεταξύ τους μέσα στο πλαίσιο μιας θεατρικής ιστορίας που εξελίσσεται γύρω από την Αγάπη...
Όλο το έργο εκτυλίσσεται σαν ένα αλληγορικό όνειρο, με λυρικό τρόπο δοσμένο. Μέσα στην αλληγορία του έργου, όλα εναλλάσσονται και άλλοτε υπερισχύσει η πρόζα, άλλοτε η απαγγελία, άλλοτε ένα τραγούδι και άλλοτε μόνο η μουσική..
Είναι πανέμορφο το πάντρεμα των τεχνών και δημιουργεί διαφορετικές συναισθηματικές δονήσεις. Υπάρχει μια λυρική ισορροπία μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας στο έργο, και επιτυγχάνεται χάρη και στις καταπληκτικές ερμηνείες όλων των συντελεστών μας...
Η Μαρία Βουδούρη ενσαρκώνει με έναν συγκινητικό τρόπο την Αγάπη, ο Δημήτρης Ερατεινός ενσαρκώνει το ρόλο του ξένου και τραγουδά με έναν μοναδικό θεατρικό τρόπο. Επίσης, η Αρετή Κοκκίνου μας εκπλήσσει με το γλυκό παίξιμο της στο μαντολίνο και στον ιδιαίτερο ρόλο της Φιλιώς ενώ ο Νίκος Καρακαλπάκης με την εξαιρετική ερμηνεία του απογειώνει τα τραγούδια του έργου.
Τέλος το αλληγορικό μοίρασμα των ρόλων ολοκληρώνεται στους 2 δημιουργούς, ο συγγραφέας εμφανίζεται στον συμβολικό ρόλο του Φόβου και η συνθέτρια στο πιάνο καθώς και στον συμβολικό ρόλο της Μοίρας.

- Μιλήστε μας για την καλλιτεχνική σας συνεργασία με την Πηγή Λυκούδη.

Η Πηγή Λυκούδη είναι μια εξαιρετική συνθέτης και πολύ ζεστός άνθρωπος. Μας ένωσε η αγάπη μας για την ποίηση. Αναπτύχθηκε μια όμορφη καλλιτεχνική σχέση μεταξύ μας. Μελοποίησε τους στίχους μου με πολύ σεβασμό και με μια τρυφερή και σπάνια ευαισθησία. Ένιωσα μαγεμένος από τις μελωδίες της. Η ζεστή σχέση μας και η αλληλοεκτίμηση που ένιωσε, ο ένας για την τέχνη του άλλου, μας οδήγησε στην απόφαση να κάνουμε τα τραγούδια μας ολόκληρο θεατρικό έργο. Η υπέρβαση δε, ήταν να παίξουμε και οι δύο δημιουργοί, για να το βιώσουμε πιο όμορφα. Το αγαπήσαμε πολύ αυτό το έργο και νομίζω ότι το πανανθρώπινο μήνυμα του, ακουμπά τις καρδιές όλων των ανθρώπων.

- Πώς ορίζετε (αι) την αγάπη;

Η Αγάπη δεν ορίζεται, μόνο βιώνεται. Είναι βαθιά και άπιαστη έννοια για εμάς τους μικρούς ανθρώπους. Μόνο μέσα από το βίωμα και τον πόνο μπορούμε ως ένα βαθμό να την προσεγγίσουμε. Αγάπη είναι να δίνεις το είναι σου όλο και να μην προσδοκάς τίποτα. Είναι τόσο απλό, τόσο δύσκολο και τόσο μεγαλειώδες συναίσθημα. Για μένα η αγάπη θα έπρεπε να είναι ο σκοπός της ζωής μας.

- Τι θεωρείτε περισσότερο τον εαυτό σας; Ποια καλλιτεχνική σας ιδιότητα;

Τα πάντα πηγάζουν από την αγάπη μου για την ποίηση και τον λόγο. Η θεατρική γραφή μου, η στιχουργική μου και η συγγραφή διηγημάτων και παραμυθιών μου έχουν έντονα ποιητικά στοιχεία. Με την έννοια αυτή θεωρώ ότι η έννοια του λογοτέχνη με ποιητική διάθεση με προσδιορίζει περισσότερο. Συνήθως υπογράφω συγγραφέας-ποιητής... Αλλά ειλικρινά οι κλισέ ταμπέλες δεν με εκφράζουν και με φέρνουν σε δύσκολη θέση. Θα σας πω ότι απλά μου αρέσει να γράφω και ενίοτε να παρουσιάζω τα γραπτά μου ζωντανά είτε ως θεατρικά έργα, είτε ως αφηγήσεις ιστοριών είτε ως απαγγελίες ποιημάτων είτε ως στίχους τραγουδιών...

- Ποιοι καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει το έργο σας; Από που αντλείτε γενικά την έμπνευση σας;

Πολλοί λένε ότι η γραφή μου χαρακτηρίζεται από έντονες εικόνες και αυτό πιθανόν να συμβαίνει διότι λατρεύω και μελετώ τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο. Επίσης, συχνά εμπνέομαι από τη μουσική και γράφω στίχους.
Διαβάζω πολύ και παρακολουθώ όλες τις μορφές τέχνης. Κάθε καλλιτέχνης έχει ένα δικό του σύμπαν το οποίο καλείσαι να ανακαλύψεις και μπορεί να σου δώσει ένα ερέθισμα... Δεν ξέρω κατά πόσο έχω επηρεαστεί από κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα ή ποιητή. Λατρεύω τους Έλληνες ποιητές του μεσοπολέμου και τη λογοτεχνική γενιά του 30...

- Έχετε κάνει "εκπτώσεις" ποτέ στο καλλιτεχνικό σας έργο προκειμένου να γίνει πιο "εμπορικό"; Το έχετε σκεφτεί κάποια στιγμή;

Όταν γράφω, είμαι αφοσιωμένος στη δημιουργία μου. Όταν ολοκληρώσω ένα έργο επειδή είμαι συναισθηματικά φορτισμένος το αφήνω να ωριμάσει και μετά από καιρό αποφασίζω αν πρέπει να το επικοινωνήσω με τον κόσμο ή όχι. Αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες τότε αρχίζω να το προχωράω προς τα έξω, διαφορετικά όχι. Με την έννοια αυτή, δεν νομίζω ότι έχω κάνει ποτέ εκπτώσεις μέχρι τώρα.. Άλλωστε είναι μάταιο να κάνεις κάτι που δεν σε εκφράζει μόνο και μόνο για να ακουστείς.
Με ενδιαφέρει περισσότερο η ουσία, δηλαδή να ακουστεί ένα έργο μου, παρά το όνομά μου. Προσωπικά με ενδιαφέρει τα έργα μου να αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων... Προτιμώ έναν ή δύο που θα με νιώσουν βαθιά μέσα τους, παρά χίλιους που απλά θα με ακούσουν, θα με δουν και θα με προσπεράσουν ...

- Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Προς το παρόν επικεντρώνομαι στην παράστασή μας Τα πάθη της Αγάπης και άμεσος σκοπός μας είναι να κυκλοφορήσουμε με τη Πηγή Λυκούδη ένα cd με τα τραγούδια της παράστασης μιας και βλέπουμε ότι αρέσουν και πολύς κόσμος τα σιγοψιθυρίζει στο θέατρο. Όσο για τα επόμενα έργα μου, σίγουρα με ενδιαφέρει η κυκλοφορία παραμυθιών μου, η μελοποίηση στίχων μου και η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων, πάντα εκφρασμένα με σεμνότητα και αγάπη.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Πληροφορίες
«ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
11 Θεατροποιημένα Τραγούδια
ένα έργο του Θανάση Σάλτα, με μουσική της Πηγής Λυκούδη

Από 1η Φεβρουαρίου 2015 κάθε Κυριακή στις 19:30
για 8 μόνο παραστάσεις

Ημέρες Παράστασης: Όλες τις Κυριακές Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2015
στις 19:30 μμ.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Galerie Δημιουργών
Χελιδονούς 28, Ν.Κηφισιά
Τηλέφωνο Κρατήσεων : 210 6251732

 

Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/