Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 22:03

Βάνα Πεφάνη: Ένας κάποιος παράδεισος..

Γράφτηκε από 

Από τη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου επαναλαμβάνεται στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η παράσταση «Ένας κάποιος παράδεισος 2» σε κείμενο και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Ένα σκληρό, σύγχρονο έργο, βασισμένο στη ζωή και το έργο του Ζαν Ζενέ. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε η ηθοποιός.

- Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου;

Ας αρχίσουμε απ' το νούμερο 2. Το 2 σημαίνει ότι η παράστασή μας , είχε ξαναπαιχτεί και στην πορεία διορθώθηκε και ξαναδουλεύτηκε. Οπότε τώρα παρουσιάζεται σαν νούμερο 2. Ένας κάποιος παράδεισος. Παράδεισος είναι το όνομα ενός μπορντέλου που παίζει σημαντικό  ρόλο στο έργο μας. Ταυτόχρονα βέβαια είναι και ο Παράδεισος που όλοι ψάχνουμε και δυστυχώς όταν τον «βρίσκουμε»... δεν είναι αυτός που φανταζόμασταν.

- Τι ρόλο παίζετε στην παράσταση; Mπορείτε να μας περιγράψετε την υπόθεση;

Ο Ζενέ βρίσκεται για πολλοστή φορά, κλεισμένος στη φυλακή και γράφει ένα έργο. Οι  ήρωες του βιβλίου του, παίρνουν σάρκα και οστά, αυτονομούνται και συνδιαλέγονται με τον δημιουργό τους. Εγώ στο έργο του Ζενέ είμαι μια πόρνη που είμαι ερωτευμένη αλλά χωρίς ανταπόκριση. Ένα σκληρό πλάσμα, που οι καμπύλες του φύλου της έχουν μετατραπεί σε γωνίες. Ένα πλάσμα που όσο πληγώνεται, πληγώνει.

- Γιατί διαλέξατε να διασκευάσετε τη ζωή του Ζενέ και να σκηνοθετήσετε αυτό το έργο; Τι σας ενέπνευσε στη ζωή του δημιουργού;

Η ζωή του Ζενέ είναι από μόνη της ένα ενδιαφέρον έργο, περιπετειώδες, αστυνομικό, σκληρό και ποιητικό μαζί. Ένας άνθρωπος που από τα 16 του χρόνια έζησε σε αναμορφωτήρια και φυλακές, μεγάλο μέρος της ζωής του. Στρατολογήθηκε στην Λεγεώνα των Ξένων, και περιπλανήθηκε στην Ευρώπη για μια δεκαετία, επιβιώνοντας σαν κλέφτης, ζητιάνος, έμπορος ναρκωτικών και αρσενική πόρνη. Γλύτωσε την θανατική ποινή. Έγινε διάσημος σαν συγγραφέας. Έζησε δίπλα στους Παλαιστίνιους φενταγίν. Ένας άνθρωπος που επέλεξε το σκοτάδι και την παρανομία γιατί ασκούσε πάνω του μια υπόγεια γοητεία, όπως έλεγε. Η στάση ζωής του και το έργο του υπήρξε μια συνεχής καταγγελία της κοινωνίας που είναι βυθισμένη στην καταπίεση και την υποκρισία. Όλοι αυτοί είναι οι λόγοι που με οδήγησαν να ασχοληθώ μαζί του. Δεν είναι και λίγοι...

BANA PEFANH IERWNYMOS KALETSANOS

- Πώς θα το συσχετίζατε με την πραγματικότητα σήμερα;

Ο Ζενέ εξερευνά το "Κακό" που υπάρχει στην κοινωνία και μέσα μας. Το ανθρώπινο γένος-όπως λέει ο Ζενέ στο έργο μας-είναι καταδικασμένο να βιώνει μια επαναλαμβανόμενη ιστορία τρόμου. Η κοινωνία και η Ιστορία είναι γεμάτες βία. Η πραγματικότητα μας σήμερα είναι γεμάτη βία. 'Η θα πρέπει να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξαναγεννηθούμε ή θα πρέπει να τιθασεύσουμε το τέρας που κρύβουμε μέσα μας. Νομίζω ότι ζούμε την ενδιάμεση περίοδο της απόφασης.

- Τι είναι επανάσταση; Πώς θα την ορίζατε εσείς;

Η προάσπιση του έρωτα –όπως λέει και ο Οκτάβιο Παζ- σήμερα αρχίζει να γίνεται επαναστατική πράξη. Ότι δεν μπορεί να ορίσει και να απαγορέψει η εξουσία για μένα είναι επαναστατικό. Είναι επανάσταση σήμερα να πράττεις με την ψυχή σου και όχι με την επιβαλλόμενη λογική.

- Κάποιο έργο του Ζενέ που ξεχωρίζετε;

Από θεατρικά ξεχωρίζω το Μπαλκόνι, γιατί εξερευνά με μαγικό τρόπο τα όρια μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας. Και από τα μυθιστορήματα του 'Το ημερολόγιο ενός κλέφτη' επειδή  αποτελεί περιγραφή της ζωής του.

- Τι είναι το θέατρο του παραλόγου;

Ο θεμελιωτής του όρου Μάρτιν Έσλιν μας λέει ότι, το θέατρο του παραλόγου βασίζεται σε μη ρεαλιστικούς χαρακτήρες και καταστάσεις.

- 'Η ζωή είναι εμφύτως χωρίς νόημα' είπε ο Καμύ, εσείς τι πιστεύετε για το νόημα της ζωής;

Ο καθένας μας όπως και όσο μπορεί, ψάχνει να βρει σοβαρούς λόγους για να υπάρξει. Εγώ βρίσκω λόγους στους ανθρώπους που αγαπώ, στην οικογένεια μου, στους φίλους μου, στην δουλειά μου. Βρίσκω νόημα όταν εξελίσσομαι και ωριμάζω.

- Τι είδους πρότυπα και ήρωες θαυμάζετε; 

Ήρωες μου είναι οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που παλεύουν να επιβιώσουν. Οι συνταξιούχοι που επιζούν με 300 και 400 ευρώ σύνταξη. Τα παιδιά που παράτησαν τις σπουδές τους για να δουλέψουν και να ζήσουν την οικογένεια τους. Όσοι  παλεύουν με σοβαρές αρρώστιες. Ήρωες κάποιες στιγμές είμαστε όλοι μας.

PANAGIWTHS PETRAKHS BANA PEFANH

ΠΑΙΖΟΥΝ: Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νικος Ιωαννιδης, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης, Σταυρούλα Οικονόμου, Μαργαρίτα Παπαντώνη

Η παράσταση είναι ακατάλληλη κάτω των 18 ετών.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ- ΚΥΡΙΑΚΗ: 21.30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  85 λεπτά
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο εισιτήριο: 9 ευρώ
Μειωμένα εισιτήρια:
Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65
Προπώληση: Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης  (Πειραιώς 206, Ταύρος), 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00, www.mcf.gr και στα καταστήματα public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία & Αγ. Παρασκευή)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος 17778
Τηλ: 210 341 8550, Φαξ: 210 341 8570
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.