Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 10:56

Ο Δημήτρης Καλαβρός μας μιλάει για το TEDxAthens 2012

Γράφτηκε από τον 
Ο Δημήτρης Καλαβρός μας μιλάει για το TEDxAthens 2012 @georgakopoulos

To Art magazine έχει δημιουργήσει μια ειδική στήλη με ομιλίες TED καταφέρνοντας να συντονίσει ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα μεταφραστών όπου υποτιτλίζει ομιλίες στα Ελληνικά. Δεν θα μπορούσα να λείπω λοιπόν από κάτι τέτοιο και χάρη στην επίσημη πρόταση/πρόσκληση της Δήμητρας Παπαγεωργίου (Υπεύθυνη Ελληνικής ομάδας Μεταφραστών TED)  βρέθηκα στο TedxAthens 2012 το Σάββατο 24 Νοεμβρίου. Ο πήχης ήταν πολύ ψηλά, κυρίως λόγω της επαφής μου τα τελευταία 3 χρόνια με τον TED. Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι έχει πάρα πολύ κόσμο. Η δεύτερη ήταν ότι ήταν τεράστιο και πολύ καλά οργανωμένο.

Μα πόσοι εθελοντές; Ήταν παντού και με χαμόγελο! Μετά ήρθαν οι ομιλίες που πλην ελάχιστων εξαιρέσεων είχαν μπόλικο ενδιαφέρον. Καπου εκεί γύρω, λίγο πριν το τέλος, ανάμεσα σε χέρια που κράταγαν βιολογικές μπύρες, lunch packs και κόκα κόλες είδα τον κο Δημήτρη Καλαβρό, τον άνθρωπο που βγαίνει μπροστά να μιλήσει για το TED με κάθε ευκαιρία και βασικό μέλος της οργανωτικής ομάδας. Μου έδωσε μια σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη για τον Θεσμό.

- Έχουμε εδώ τον κο Καλαβρό, ιδρυτή του TedxAthens
Όχι ιδρυτή, συμμέτοχο. Συμμέτοχο σε αυτή την δημιουργική προσπάθεια που λέγεται TedxAthens και περήφανο μέλος της οργανωτικής ομάδας.

- Πόσοι είσαστε σε αυτή την ομάδα;
Φέτος η βασική ομάδα αποτελείται απο 63 άτομα, και μαζί με τους εθελοντές αυτό το τριήμερο είμαστε 150 άτομα.

- Πόσο καιρό το οργανώνετε όλο αυτό;
Η σημερινή εκδήλωση ξεκίνησε ουσιαστικά πριν 6 μήνες με τους τελευταίους 3 μήνες να έχουμε φουλ τις μηχανές ανοιχτές. Ξεκινάμε με μια θεματική, μετά βρίσκουμε τους ομιλητές, μετά αρχίζουμε και χτίζουμε γύρω από του ομιλητές – που είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο που έχουμε – όλη την εμπειρία, όπως αυτή μεταφράζεται. Παράλληλα event, τα WorkShops, το φαγητό...οτιδήποτε. Οτιδήποτε περιφερειακό.

- Αφού γίνει η εκδήλωση, μετά ποια είναι η διαδικασία ως προς το να βγουν αυτές οι ομιλίες "προς τα έξω"; Συνεργάζεστε με μεταφραστές;
Όχι ακόμα. Θέλουμε πολύ να δημιουργήσουμε μια ακόμα πιο σφιχτή συνεργασία με την ομάδα των εθελοντών μεταφραστών του TED και νομίζω ότι ήμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Εθελοντές μεταφραστές του TED έχουν έρθει και εδώ σήμερα, καλεσμένοι μας, γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν πάρα πολύ χρόνο και δύναμη σε κάτι το οποίο αφορά την πλατφόρμα μας.

- Παρόλο αυτά, παρατήρησα σήμερα στις ομιλίες ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ομιλητών επέλεξαν τα Αγγλικά, οπότε μάλλον η απόδοση τελικά είναι και πάλι από τα αγγλικά προς άλλες γλώσσες
Σωστά. Υπάρχει πάντα το ερώτημα προς τους Έλληνες ομιλητές μας αν θέλουν να μιλήσουν στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά. Προφανώς όταν μια ομιλία γίνεται στα Αγγλικά έχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να πάει στο εξωτερικό μέσω του ΥouΤube που όλες οι ομιλίες μας είναι διαθέσιμες μετά το event, ώστε να ταξιδέψει το μήνυμα της σε παγκόσμιο κοινό.

- Σε πόσο χρόνο γίνεται αυτό, η μεταφορά των ομιλιών στο Youtube;
Συνήθως σε δέκα ημέρες ξεκινάμε την σταδιακή ανακοίνωση των ομιλιών διαδικτυακά, γιατί πρέπει να γίνει και το post production....

- Ως προς τον κόσμο που ήρθε φέτος τι σχόλιο έχετε να κάνετε; Καλύτερα από πέρυσι;
Ο κόσμος... η κινητήριος δύναμη όλης της προσπάθειας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να βλέπουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μοιράζονται δεκατρείς ώρες από την ζωή τους μαζί μας, να ακούνε, να συζητάνε και να εμπνέονται. Πιστεύω ότι το επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό. Με το "εξαιρετικά υψηλό" εννοώ ανθρώπους οι οποίοι επιτυγχάνουν τον βασικό μας στόχο, ο οποίος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αποτύπωση της Ελληνικής Κοινωνίας. Δηλαδή, δεν θέλουμε μόνο ανθρώπους που προέρχονται από το Business, η μόνο από το marketing, η τέλος πάντων μόνο από χώρους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Μας ενδιαφέρουν και οι άνθρωποι που είναι σκεπτόμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται στην διαδικασία της δημιουργίας και θέλουν να ακούσουν πράγματα που ίσως να τους δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να πραγματώσουν τις ιδέες τους. Σε αυτή την βάση, ο κόσμος που βλέπουμε είναι αυτό που περιμένουμε.

- Ισχύει ότι έμεινε "απ' έξω" πάρα πολύς κόσμος, άκουσα σε πηγαδάκια ότι υπήρχαν εννέα χιλιάδες αιτήσεις και δεχτήκατε τρεις χιλιάδες;
Προφανώς όχι, εδώ είμαστε χίλια πεντακόσια άτομα. Υπήρχαν πολλές συμμετοχές ναι, μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε ένα ωραίο μείγμα ανθρώπων, όπως είπα και πριν, την ρεαλιστικότερη αποτύπωση της Ελληνικής κοινωνίας, που δεν είναι μόνο στελέχη επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι εδώ δεν είναι μόνο στελέχη επιχειρήσεων. Υπάρχουν αλλά είναι ένα μικρό μέρος. Υπάρχουν νέοι επιχειρηματίες, υπάρχουν άνθρωποι από τον χώρο του εθελοντισμού, άνθρωποι από το δημόσιο, άνθρωποι που έχουν βενζινάδικο στην Κόρινθο! Είδα προηγουμένως έναν άνθρωπο με μια αγκράφα που έγραφε ακριβώς αυτό. "Gas station Korinthos". Αυτός ας πούμε δεν μπορεί να μπει σε ένα καλούπι και ακριβώς εκεί είναι το σημαντικό. Η κοινή παράμετρος όλων αυτών των ανθρώπων που μεταξύ τους είναι εξαιρετικά διαφορετικοί, είναι το ενδιαφέρον τους για νέα πράγματα, νέους τρόπους σκέψης και καινοτόμες ιδέες.

- Στόχος για το επόμενο; Πότε θα είναι;
Το επόμενο θα είναι τέλος Νοέμβριου του 2013, εκεί είμαστε πάντα τοποθετημένοι, την τελευταία εβδομάδα Νοέμβρη, με αρχές Δεκέμβρη. Στόχος για το επόμενο; Χμ... στόχος για το επόμενο όπως και για κάθε event μας είναι να φτάσει το προηγούμενο και αν πάντα πηγαίνουμε μισό κλικ παραπάνω είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, πάρα πολύ περήφανοι γι' αυτό που επιτυγχάνουμε.

- Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Eγώ ευχαριστώ.

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.