Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 11:08

"Ματριόσκα": Ο Ελ Ρόι σε πρώτο πρόσωπο

Γράφτηκε από  Γιάννης Φαρσάρης
Κάποιοι ίσως νιώθουν λιγάκι αμήχανα γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο. Μα εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο ή παράξενο. Κι αυτό γιατί στα τρία έργα μου, στην «ιστορία του Νεμάνια» (2008), «στη Γιορτή» (2010) και τώρα στη (2011), γράφω σε πρώτο πρόσωπο. Παράλληλα και μέσα από τις ιστορίες των πρωταγωνιστών των βιβλίων αφηγούμαι τη δική μου παράξενη, σχεδόν απόκοσμη, ιστορία. Μια αληθινή ιστορία που μιλάει για φωτιές και πλημμύρες, για λιακάδες και γιορτές.


Έντεκα διηγήματα/κούκλες –η μία μέσα στην άλλη– ανοίγει κανείς διαβάζοντας τη «Ματριόσκα» ενώ η μουσική παίζει και ασπρόμαυρες εικόνες πλυμμηρίζουν το χώρο. Και στο τέλος ο αναγνώστης μένει με την ενδέκατη, τη μικρότερη, ξύλινη κούκλα να τον κοιτάζει επίμονα μες στα μάτια αφήνοντάς του να εννοηθεί ότι δεν έχει αποκαλύψει όλα της τα μυστικά. Ότι η «Ματριόσκα» κρατάει κάτι καλά φυλαγμένο στο τελευταίο μικρό κομμάτι της που δε λέει να ανοίξει. Πόσο δύσκολο είναι, λοιπόν, να αναμετρηθεί κανείς με τη «Ματριόσκα» της ψυχής του; Πόσο δύσκολο είναι να βρει την τελευταία ξύλινη φιγούρα που κρύβεται τόσο καλά μέσα του;

11 ιστορίες, 11 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, 8 μελωδίες και 12 άνθρωποι, που δεν συναντήθηκαν ποτέ όλοι μαζί, ταξιδεύουν πλάι μου στην αναζήτηση του τελευταίου κομματιού της «Ματριόσκα». Χωρίς αυτούς θα έβγαζα απλά άναρθρες κραυγές.


Η «Ματριόσκα» του Ελ Ρόι κυκλοφορεί από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις με την υποστήριξη της Antelma Music σε βιβλίο+CD.