Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009 16:07

Μουσείο αφής

Γράφτηκε από τον 

Έχετε προσπαθήσει να αντιληφθείτε τον κόσμο...με δεμένα μάτια; Έχετε νιώσει αυτό το σχεδόν τρομακτικό συναίσθημα ανασφάλειας του να είσαι στο σκοτάδι και η μόνη σου βοήθεια να ειναι η ακοή σου; Πως αλήθεια θα μπορούσαν συναθρωποί μας με τύφλωση να δουν τον πολιτισμό μας;

Η λύση ήρθε το 1984, με την ίδρυση του Μουσείου Αφής, ένα απο τα 5 του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ενοχλητικό ταμπελάκι "μήν ακουμπάτε" δεν υπάρχει εδώ. Ισα ισα, απαγορεύεται απλά να κοιτάτε τα εκθέματα και αυτή ειναι η ιδιαιτερότητα που τελικά το κάνει μοναδικό.

Ο ΦΤΕ (Φάρος Τυφλών Ελλάδος) έχει στην διάθεση του έναν μοναδικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας στην Καλλιθέα με αντίγραφα εκθεμάτων όπως το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίουχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας κ.α. Οι επισκέπτες με μερική ή ολοκληρωτική απώλεια όρασης ενημερώνονται από την ξεναγό για τα εκθέματα ενώ παράλληλα ψηλαφίζουν τον πολιτισμό μας. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος ξεναγός υπάρχει σε κάθε έκθεμα κείμενο γραφής Braille.

Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας του 1999 "κοκκίνησε" το κτήριο και το οποίο μετά από γενική ανακατασκευή επαναλειτούργησε τελικά τον Ιανουάριο του 2004.

musbck

Νέα προσθήκη στο μουσείο η νέα αίθουσα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους παρα-oλυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τέλος στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών, πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως. Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να προγραμματιστούν για τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.

Συμμετοχές : Δηλώστε Συμμετοχή στο τηλέφωνο 210 - 942 4591, Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00 - 13:00. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://www.tactualmuseum.gr/

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.