Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 12:23

VSA Hellas: Τέχνη για Α.Μ.Ε.Α.

Γράφτηκε από τον 

Πριν 20 χρόνια ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας μη κερδοσκοπικός φορέας για άτομα με αναπηρίες με αποκλειστικό στόχο το δικαίωμα τους στην καλλιτεχνική έκφραση και τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Η Very Special Arts Hellas ? Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες αποτέλεσε το ελληνικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης VSA The International Organization on Arts and Disability με πολυάριθμα μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Μετά από 20ετή συνεχή δράση παραμένει ένα από τα πιο ενεργά μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης υλοποιώντας ποιοτικά καλλιτεχνικά προγράμματα που προσπαθούν να εμπλουτίσουν τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες και να προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργίας και συμμετοχής στην πολιτιστική κοινότητα.

Στο διάστημα που πέρασε μέχρι σήμερα η VSA Hellas κατάφερε να θέσει τις βάσεις για την σχέση των αναπήρων με την τέχνη μέσα από μια απλή αλλά καινούργια οπτική: την ουσιαστική ενασχόληση για αυθεντική καλλιτεχνική δημιουργία, προσωπική ευχαρίστηση και εξέλιξη πέρα από τα όρια της θεραπείας ή της απλής απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο. Η οργάνωση μπόρεσε να προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ποικίλα ταλέντα τους άνθρωποι όλων των ηλικιών και με κάθε τύπο αναπηρίας, κάποιοι από τους οποίους σήμερα συνεχίζουν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα είτε ερασιτεχνικά είτε καταξιωμένοι πλέον επαγγελματικά. Παράλληλα άνοιξε έναν άλλο σημαντικό δρόμο ως προς την αναγνώριση των καλλιτεχνών με αναπηρία από το ευρύ κοινό αλλά και από τους ομότιμους τους καλλιτέχνες. Για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια η VSA Hellas προωθεί με κάθε ευκαιρία την συνένωση όλων των καλλιτεχνών, ενθαρρύνοντας τους καλλιτέχνες χωρίς αναπηρίες να διευρύνουν το πεδίο δράσης της δουλειάς τους συνεργαζόμενοι με τους καλλιτέχνες με αναπηρίες, ενώ έχει καθιερώσει ένα πρόγραμμα στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην αναπηρία μέσα από κοινές καλλιτεχνικές βιωματικές δράσεις.

dancing-amea

Από το 1990 η VSA Hellas υλοποιεί καλλιτεχνικά εργαστήρια για θέατρο ? μουσική ? χορό και εικαστικά, οργανώνει εκθέσεις, εκπαιδεύει καλλιτέχνες, λαμβάνει μέρος σε φεστιβάλ και ενημερώνει / ευαισθητοποιεί για θέματα αναπηρίας. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρίες στα πολιτιστικά δρώμενα έχουν παίξει τρία μεγάλα προγράμματα: η έρευνα και συμβουλευτική σε θέματα προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων και των προγραμμάτων τους, οι ξεναγήσεις ατόμων με αναπηρίες σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και η ακουστική περιγραφή θεατρικών παραστάσεων για θεατές με προβλήματα όρασης.

Η VSA Hellas συνεχίζει το έργο της παρά την οικονομική στενότητα της εποχής χάρη στην πολύ σημαντική ηθική στήριξη εθελοντών σε όλους τους τομείς. Η συνεχής παρουσία και η ενθουσιώδης συμμετοχή καλλιτεχνών, εθελοντών και κοινού στα προγράμματα μας αποδεικνύουν στην πράξη ότι η τέχνη σπάει φραγμούς και ενώνει ανθρώπους.

400dsc00114-nikos

Καλλιτεχνικές ομάδες

Πολιτιστικά Προγράμματα

Επιμόρφωση

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.vsahellas.gr
Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.