Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 16:10

Iris van Herpen: Όταν η μόδα εισχωρεί στο Μουσείο

Γράφτηκε από την 
 Iris van Herpen, Het Nieuwe Ambacht, Centraal Museum. Iris van Herpen, Het Nieuwe Ambacht, Centraal Museum.

Η Iris van Herpen (1984-) θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες και εκκεντρικές σχεδιάστριες μόδας της εποχής μας. Γεννήθηκε στην Ολλανδία, και σπούδασε Σχέδιο Μόδας στο ARTEZ Ινστιτούτο Τεχνών του Arnhem. Πραγματοποίησε την πρακτική της στον οίκο του Alexander McQueen στο Λονδίνο, και της Claudy Jongstra στο Άμστερνταμ. Το 2007, ξεκίνησε τη δική της εταιρία, προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση στο καλλιτεχνικό κοινό με τις δημιουργίες της.

Η ίδια υποστηρίζει ότι  οι συνήθεις κανόνες δεν ισχύουν στο έργο της. Αντιλαμβάνεται τη μόδα μέσα από μια άκρως καλλιτεχνική οπτική, γι' αυτό άλλωστε πολλά σχέδιά της, βρίσκονται στις αίθουσες μεγάλων μουσείων της Ολλανδίας, σε περιοδικές ή μόνιμες εκθέσεις.

 

Η Iris van Herpen αντιπροσωπεύει μια αμοιβαιότητα μεταξύ CollectionEscapismIris van Herpen, Collection Escapism, Utrecht Centraal Museum, 2013.δεξιοτεχνίας και καινοτομίας στην τεχνική και τα υλικά. Μέσα από τα έργα της προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύγχρονη άποψη της υψηλής ραπτικής, συνδυάζοντας τεχνικές 'handwork' (χειροτεχνία) μέσα από μια φουτουριστική ψηφιακή τεχνολογία. Η van Herpen αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερη δυναμική της μόδας, μέσα από μια ακραία αντίφαση ανάμεσα στην ομορφιά και την αναγέννηση. Ωθεί θα λέγαμε, μέσα από αυτή την πρακτική, το κοινό στην επανεκτίμηση της πραγματικότητας και την έκφραση της ατομικότητας.

Μέσα από το έργο της, η van Herpen, εκφράζει το χαρακτήρα και τα συναισθήματα μιας
γυναίκας τα οποία και τα επεκτείνει λεπτομερώς στο σχήμα του γυναικείου σώματος. Επίσης, αναμιγνύει με δεξιοτεχνία παλιές και ξεχασμένες τεχνικές, χρησιμοποιώντας καινοτόμα υλικά από τον κόσμο στον οποίο ζει.

Η ίδια αναφέρει στην προσωπική της ιστοσελίδα: «Για μένα η μόδα είναι μια έκφραση της τέχνης που είναι πολύ κοντά σχετίζεται με εμένα και στο σώμα μου. Το βλέπω ως έκφραση της ταυτότητάς μου σε συνδυασμό με την επιθυμία διαθέσεις, και πολιτιστικό περιβάλλον. Σε όλο το εύρος της δουλειάς μου προσπαθώ να καταστήσω σαφές ότι η μόδα είναι μια καλλιτεχνική έκφραση, αναδεικνύεται φορώντας τέχνη, όχι μόνο ως μια λειτουργική και άνευ περιεχομένου πρακτική ή ως ένα απλό εμπορικό εργαλείο. Με τη δουλειά μου έχω την πρόθεση να δείξω ότι η μόδα μπορεί να έχει σίγουρα μια προστιθέμενη αξία στον κόσμο. Η μόδα, μπορεί να είναι διαχρονική και η κατανάλωσή της μπορεί να είναι λιγότερο σημαντική στη συνέχεια απ' ότι στην αρχή της.»

Η ίδια υποστηρίζει ότι φορώντας ρούχα δημιουργείται μια συναρπαστική και επιτακτική μορφή αυτο-έκφρασης. Επίσης, αντιτίθεται στην άποψη ότι «Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία» υποστηρίζοντας ότι οι φόρμες συμπληρώνονται ως εκ τούτου με το συναίσθημα όσο και αν αλλάξει η λειτουργία του σώματος. Επίσης, υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι εξίσου απαραίτητη στη δουλειά της όσο και στο σώμα. «Συνδυάζοντας μαζί τη μορφή, τη δομή και τα υλικά σε ένα νέο τρόπο σχεδίασης, προσπαθώ να προτείνω και να συνειδητοποιήσω τη βέλτιστη ένταση στην κίνηση.»

IMG 26241-574x1024Iris van Herpen, Cristallization, Groninger Museum, 2012.Σημαντικό να αναφέρουμε, ότι τα σχέδια της Iris van Herpen, λόγω της μοναδικής χρήσης του εκάστοτε υλικού ή ακόμη και η δημιουργία ολοκληρωμένων νέων υλικών χρήζουν πάντοτε περαιτέρω έρευνα. Για το λόγο αυτό, Van Herpen προτιμά τη διεπιστημονική έρευνα και τις συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες ή επιστήμονες.


Η Iris van Herpen, είχε μια διαισθητική εκτίμηση της μόδας και της τέχνης ως νέα σχεδιάστρια. Οι συλλογές της χαρακτηρίζονται από την οπτικοποίηση των εννοιών 'φευγαλέων' και 'άυλων' στοιχείων, με ιδιαίτερη εφευρετικότητα στη χρήση των υλικών.

Η Iris van Herpen, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι συχνά συνεργάζεται με καλλιτέχνες, από διάφορους κλάδους, για την ολοκλήρωση των συλλογών της. Κάποιες από τις σημαντικότερες συνεργασίες της είναι με τους: Linning Nanine,η οποία είναι χορογράφος και χορεύτρια, Bart Hess ο οποίος είναι εικαστικός, Daniel Widrig αρχιτέκτονας, Stephen Jones και Irene Bussemaker σχεδιαστές καπέλων, επίσης συνεργάζεται με την εταιρία παπουτσιών, United Nude (Rem D. Koolhaas), τον αρχιτέκτονα Isaie Bloch, τον σκηνοθέτη Zach Gold, και άλλους πολλούς graphic designers και αρχιτέκτονες ακόμα και γλύπτες. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν φορέσει τις δημιουργίες της, καθότι εκκεντρικές και άκρως εντυπωσιακές. Η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Björk όπως επίσης και η Lady Gaga, έχουν 'στηρίξει' κατά καιρούς πολλές από τις συλλογές της.

Παρά το γεγονός ότι η Van Herpen είναι σχεδιάστρια μόδας,Iris-van-Herpen-Voltage-2013Iris van Herpen, Voltage, Center of Contemporary Art, CoCA, 2013. τα σχέδιά της πάντα εκφράζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε άλλες μορφές τέχνης, καθώς και σε μια γενική περιέργεια του κόσμου πέρα ​​από τη μόδα. Οι συνεργασίες της, κατά τη διάρκεια της έρευνας της για την κάθε collection της, προδίδουν μια διάθεση για καινοτόμα πειράματα με διαφορετικές τεχνικές, υλικά αλλά και τεχνολογίες. Η ίδια υποστηρίζει ότι αισθάνθηκε να περιορίζεται από το ύφασμα, σαν ένα κοινότυπο υλικό, διότι η ίδια ήθελε να 'χτίσει', να κατασκευάσει, και να χρησιμοποιήσει τη γλυπτική σαν έννοια στα σχέδιά της.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη της, χρησιμοποίησε τον όρο «γλυπτό»για να περιγράψει το έργο της, και, πράγματι, τα σχέδιά της μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλά από μόνα τους, ως γλυπτά. Η ίδια έχει κάνει αρκετές προσωπικές εκθέσεις σε μουσεία, γεγονός που εισάγει διαφορετικούς χαρακτηρισμούς στο έργο της. Ωστόσο, τα σχέδια παραμένουν ρούχα που δεν είναι wearable γλυπτά, γιατί υπάρχει και μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη: η αγάπη Van Herpen για το σώμα σε κίνηση. Ο σχεδιασμός των ρούχων της, πραγματοποιείται μόνο σε αλληλεπίδραση με το σώμα, ακολουθώντας την ολοκλήρωσή του, μέσα από τα συναισθήματα που την συνοδεύουν, όταν το σώμα προσαρμόζεται και υιοθετεί νέες μορφές. Η κίνηση λοιπόν είναι το κλειδί.

Έκθεση εικόνων


Αναστασία-Μαρία Ηλιοπούλου

Γεννήθηκα τον Αύγουστο του 1988, στο Μαρούσι Αττικής. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Παν/μίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην «Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης» και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα MA Arts and Cultures, University of Leiden, με εξειδίκευση στον κλάδο «Museums and Collections». Έχω εργαστεί και υπάρξει εθελόντρια σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, όπως τα: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, 3η Biennale Αθήνας, «Μονόδρομος» κ.α. Τα κύρια ενδιαφέροντά μου είναι η Ζωγραφική, η Φωτογραφία και ο Χορός (Κλασικός, Μοντέρνος και Latin) όπου ασχολούμαι επαγγελματικά.