Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012 23:08

Αναζητούνται ηθοποιοί, όλων των ηλικιών με πολιτική συνείδηση (!) για θεατρικό project

Αναζητούνται άντρες και γυναίκες ηθοποιοί, όλων των ηλικιών με πολιτική συνείδηση ή σκέψη (απαραίτητο), με άριστη κινησιολογική & αυτοσχεδιαστική ικανότητα (επίσης απαραίτητο) .

"Agora"

Ένα πολιτικό και συλλογικό θεατρικό project για την "εποχή" μας και για την Ελλάδα!

Σεμινάρια με στόχο την επιλογή και την προετοιμασία των ηθοποιών:

Ο Αλγερινός σκηνοθέτης Reda Khris διοργανώνει σεμινάρια για την επιλογή και την προετοιμασία των ηθοποιών στη συλλογική δημιουργία της θεατρικής παράστασης "Agora" (ο τίτλος με την αρχαία έννοια της λέξης).

Προσκαλούνται ηθοποιοί, άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, με άριστη κινησιολογική κατάρτιση κι αυτοσχεδιαστική ικανότητα. Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τον σκηνοθέτη και τους συνεργάτες του μετά από οντισιόν.

Τα σεμινάρια θα είναι δωρεάν και θα διαρκέσουν οκτώ μέρες, οι πρόβες δύο μήνες.

Πιθανή πρεμιέρα: μέσα Νοέμβρη

Αμοιβή: με ποσοστά

Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού και μίας φωτογραφίας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως και τις 30 Ιουλίου.

Μια σύντομη περιγραφή του project "Agora"

Έχοντας οδηγηθεί στην διαπίστωση ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, χαρακτηρίζεται όλο και πιο πολύ από την έλλειψη δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης, αξιοπρεπούς διαβίωσης, και ότι έχουμε ήδη περάσει σε μια εποχή ακραίων ταραχών, σκανδαλώδους επισφάλειας και φτώχιας, καθώς και μιας υπέρμετρης χειραγώγησης των μαζών και με αφετηρία αυτά τα δεδομένα πιστεύουμε ότι οι καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα αυτοί που κατέχουν το εργαλείο του θεάτρου, έχουν να παίξουν, αλλά και είναι καθήκον τους να παίξουν, έναν σημαντικό ρόλο!

Η θεατρική αυτή παραγωγή έχει σαν στόχο της να αναδειχτεί ως ένα πολιτικό γεγονός.

Οι συγκεκριμένοι σκοποί του project "Agora" έχουν προσδιοριστεί ως εξής:

α) Η επιλογή του θέματος είναι πρωταρχικής σημασίας: Οφείλει να απηχεί τη γενικότερη καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών. Αυτό θα αποτελέσει εγγύηση για την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος του θεατή.

β) Θα οργανωθεί μια συλλογική προσπάθεια ώστε να χτιστεί η δομή του έργου, να εξελιχθεί και να πραγματωθεί.

γ) Στη διάρκεια αυτής της πορείας θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο νου μας ποια δράση θέλουμε να πετύχουμε έχοντας τοποθετηθεί απέναντι στον πολίτη κι έχοντας συνειδητοποιήσει το επίπεδο της σκέψης και των συναισθημάτων του, ώστε σε κάθε στιγμή της παράστασης να παραμένει σε εγρήγορση και να μπορεί να ασκήσει κριτική.

δ) Δεν θα διστάσουμε να αποκαλύψουμε και να γυμνώσουμε την εξουσία, ώστε να δώσουμε οξυγόνο και ενέργεια στον θεατή.

ε) Μετά από κάθε παράσταση, θα πρέπει να ακολουθεί συζήτηση με τους θεατές, όχι επειδή θα τους το επιβάλουμε, αλλά επειδή οι ίδιοι θα το ζητούν και θα το έχουν ανάγκη, ώστε να μοιραστούν μαζί μας και μ' όλους τους υπόλοιπους θεατές αυτό που τους προβληματίζει και το οποίο θα έχει αφυπνιστεί στη διάρκεια της περφόρμανς.

στ) Το έργο θα πρέπει να παίζεται μπροστά σε 300 έως 350 άτομα, έξι φορές την εβδομάδα επί μήνες. Με περισσότερους θεατές, η συζήτηση θα χάσει την αξία και τη λειτουργικότητά της.

ζ) Εννοείται ότι η καλλιτεχνική πλευρά της παράστασης θα πρέπει να είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Το αν θα βρει απεύθυνση το πολιτικό μήνυμα εξαρτάται απ' αυτήν την προϋπόθεση!

Αυτοί οι στόχοι σηματοδοτούν την πολιτική διάσταση του έργου ως γεγονότος.

Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται ως μια δράση ενεργών πολιτών, όπου το έργο θα είναι προϊόν του αγώνα όλων μας.

Σήμερα το ξεκίνημα του έργου γίνεται πραγματικότητα:

α) Το θέμα έχει συγκεκριμενοποιηθεί .

β) Η γενική δομή του έργου έχει αποφασισθεί.

Όσοι και όσες θέλουν να συμμετάσχουν σ' αυτή τη δημιουργία δεν ξεκινούν από το μηδέν. Θα σας μιλήσω για την περίληψη και τον σκελετό του έργου όταν θα σας συναντήσω.

Πρόκειται για μια παραγωγή που θα χρειαστεί πολλά μέσα και περίπου 30 ηθοποιούς!

Υπολογίζω ότι θα χρειαστούμε από δύο έως τρεις μήνες εντατικής συμμετοχής. Οι ηθοποιοί θα αρχίσουν να αμείβονται με την έναρξη των παραστάσεων.

Ήμαστε ήδη μια μικρή ομάδα.

Το προφίλ των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο project θα πρέπει να είναι ανθρώπων που νιώθουν την ανάγκη να δεσμευτούν απόλυτα σ' αυτή την αποστολή, γιατί πρόκειται για μια αποστολή!


Βιογραφικό σημείωμα του Khris Reda

Γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια και εφηβεία στο Αλγέρι, κατά τη διάρκεια της Αλγερινής Επανάστασης.

Από 16 έως 22 χρονών ήταν μαθητής στο Ωδείο (Consrevatoire) του Αλγερίου.

Στα 23 του, έγινε δεκτός στον διαγωνισμό της Σχολής Δραματικής Τέχνης της Rue Blanche στο Παρίσι, όπου φοίτησε επί τρία χρόνια.

Συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις στο Παρίσι.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο Αλγέρι, όπου επί μία δεκαετία διευθύνει ένα θέατρο 300 θέσεων. Πρόκειται για μια εμπειρία συλλογικής δουλειάς με σημαντική απήχηση στο κοινό. Η ομάδα επικεντρώθηκε στο κοινωνικό και πολιτικό θέατρο, και τα πρώτα έργα που ανέβασε ήταν του Αισχύλου, του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Κατέμπ Γιασίν (Kateb Yacine).

Ακολούθησαν τέσσερις συλλογικές δημιουργίες, ως κριτική σε καυτά θέματα της αλγερινής κοινωνίας:

α) Ο αγώνας και η συμμετοχή των λαών στις επαναστάσεις

β) Η θρησκεία

γ) Η κατάσταση της γυναίκας στο Αλγέρι

δ) Ελπίδες και απογοητεύσεις μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

Σήμερα ετοιμάζει την νέα του παράσταση στην Ελλάδα ακολουθώντας την μέχρι τώρα προβληματική του η οποία καθορίζεται από τον αναστοχασμό πάνω στην έννοια της θεατρικής δράσης, που δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική!

Συζεί επί 40 χρόνια με μια Ελληνίδα, την Αλέκα Γάτου.