Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009 18:59

NeuroCinema - To νέο όπλο στην παραγωγή ταινιών;

Γράφτηκε από τον 

Όταν βρισκόμαστε σε μία κινηματογραφική αίθουσα και βλέπουμε ένα φιλμ για πρώτη φορά νομίζουμε πως ξέρουμε τι αντίκτυπο έχει στο ψυχισμό μας. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα πως ακριβώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας στα καρέ της ταινίας. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι θα τρομάξουμε στις τρομακτικές σκηνές, θα συγκινηθούμε σε κάποιες άλλες, θα γελάσουμε κ.ο.κ.

Μια ομάδα ερευνητών αποφάσισαν να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την μέθοδο του ?MindSign Neuromarketing? και στον κινηματογράφο, με σκοπό να έχουμε καλύτερες ταινίες! Τι σημαίνει όμως αυτός ο όρος;

 


softwareΟυσιαστικά είναι ένα σκανάρισμα του εγκεφάλου όπου καταγράφει τις αντιδράσεις μας απέναντι σε ένα προϊόν. Το Neuromarketing είναι το απόλυτο εργαλείο για ένα προϊόν που θα βγει στην αγορά, αφού μας δίνει αυτόματα στοιχεία που είναι πολύ δύσκολο να περιγράψουν οι άνθρωποι. Όσο δημιουργικό και πλούσιο και αν ειναι το λεξιλόγιο μας δεν μπορούμε να ?μετρήσουμε? τελικά την πραγματική αντίδραση μας. Το Neuromarketing όμως μπορεί. Το χρώμα του προϊόντος, το σχήμα, η αίσθηση της αφής, το άκουσμα του, όλα μεταφράζονται σε μια ακτινογραφία, όπως αυτή του γνωστού μας τομογράφου.

Εγκαταστώντας και εφαρμόζοντας λοιπόν αυτή την μέθοδο, στα στούντιο του Hollywood, μπορούν να κάνουν διορθώσεις στο μοντάζ, να επαναδιαπραγματευτούν το σενάριο και να πάρουν απαντήσεις από τα ?πειραματόζωά τους? χωρίς μάλιστα να τα ρωτήσουν!

Οι πρώτες δοκιμές του NeuroCinema έγιναν και μάλιστα κρίθηκε ότι τα αποτελέσματα τους μπορεί να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο δημιουργίας των ταινιών. Η ταινία που δοκιμάστηκε ήταν το Pop Skull μια ταινία τρόμου από την οποία ήθελαν να δουν τις αντιδράσεις συγκεκριμένα στη περιοχή ?amygdala? του εγκεφάλου.

Αυτή η περιοχή, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, συναισθήματα όπως αυτά του θυμού, της λαγνείας, του φόβου ή της αποστροφής ευαισθητοποιούν αυτήν την περιοχή. Το ?πειραματόζωο? ήταν μια 24χρονη όπου με διαλείμματα είδε 3 σκηνές του φίλμ. Όλες οι αντιδράσεις της καταγράφηκαν απο τα μηχανήματα και κάπως έτσι πλέον οι αναλυτές έφτασαν να γνωρίζουν πια καρέ ήταν τα πιο τρομακτικά, πιο αδιάφορα κ.ο.κ.

Θα συνεχίσει άραγε να είναι τέχνη ο κινηματογράφος ή θα γίνει ένα ακόμα προϊόν;

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.