Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 10:46

Πέθανε ο πρωτοπόρος της τζαζ, Τζορτζ Ράσελ

Γράφτηκε από τον 
Ο μουσικός και συνθέτης Τζορτζ Ράσελ, ένας από τους πρωτοπόρους στη μείξη της τζαζ με τους αφρο-κουβανικούς ρυθμούς, και ο οποίος είχε συνεργασθεί με τους μέγιστους Μάιλς Ντέιβις και Τζον Κολτρέιν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός του πράκτορας.

Ο διαπρεπής καλλιτέχνης «έφυγε από τη ζωή χθες βράδυ στη Βοστόνη έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο του Aλτσχάιμερ», τόνισε η Σου Οκλέρ.

Ιδιοφυής συνθέτης, ο Ράσελ κατατάσσεται στους βασικούς εκφραστές της μεταπολεμικής τζάζ. Εκτός από τους Ντέιβις και Κολτρέιν συνεργάσθηκε με τον Τσάρλι Πάρκερ, ενώ δημιούργησε και τη δική του ορχήστρα, την International Living Time Orchestra.

Επίσης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς της μουσικής τζαζ, με το πρώτο μεγάλο πόνημά του με τίτλο «Λυδική Χρωματική Έννοια της Τονικής Οργάνωσης» να χρονολογείται ήδη από το 1953.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και τιμήθηκε πολλές φορές με το μουσικό βραβείο Γκράμι.

Γεννημένος το 1923 στο Σινσινάτι του Οχάιο, είχε ξεκινήσει νωρίς τη μουσική του σταδιοδρομία παίζοντας κρουστά στην ορχήστρα Μπόι Σκάουτς. Την εποχή που είχε νοσηλευθεί για φυματίωση το 1941, ένας άλλος ασθενής τον μύησε στα βασικά στοιχεία της μουσικής αρμονίας.

Στη δεκαετία του 1940 ο Τζορτζ Ράσελ συνέθεσε για την Ορχήστρα του Ντίζι Γκιλέσπι το πρώτο δείγμα μείξης τζαζ με αφροκουβάνικους ρυθμός «Cubano be, Cubano bop», που πρωτοερμηνεύθηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το 1947.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, είχε γίνει ευρύτερα γνωστός χάρις στο άλμπουμ του «The Jazz Workshop», που σήμερα θεωρείται προδρομικό της τζάζ-ροκ, που έμελλε να γεννηθεί είκοσι χρόνια αργότερα.

Περισσότερες πληροφορίες στο πολύ καλά ενημερωμένο wiki για τον συνθέτη

Βίντεo ( Βιογραφικά, μουσικά δείγματα)

Πηγή άρθρου: in.gr
Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « O αιώνας της Jazz - Barcelona Summer Art Exhibition »