Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 11:33

Απονομή του βραβείου ECF στην Μπιενάλε της Αθήνας

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Την Τρίτη 31 Μαρτίου, το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 για τον πολιτισμό θα απονεμηθεί στην Μπιενάλε της Αθήνας και στο Visual Culture Research Center (Κίεβο, Ουκρανία), από την ίδια την πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας. H πριγκίπισσα Laurentien, πρόεδρος του European Cultural Foundation (ECF), θα προλογίσει στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Καλών Τεχνών ΒΟΖΑR των Βρυξελλών. Κάθε ένας από τους δύο νικητές θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των €25.000.

Η διεθνής επιτροπή του βραβείου αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει με το βραβείο ECF Princess Margriet 2015 αυτές τις δύο τολμηρές πολιτιστικές πρωτοβουλίες από την Αθήνα και το Κίεβο. Και οι δύο φετινοί νικητές επιλέχθηκαν χάρη στο έργο τους που καταπιάνεται με τον δημόσιο χώρο προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας, σε δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται εν μέσω μίας τεράστιας κοινωνικής και πολιτικής αναστάτωσης. Με την ανάδειξη των δύο αυτών νικητών το ECF στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, οι οποίες μας δείχνουν πόσο μπορεί να μας επηρεάσει και να μας αλλάξει ο πολιτισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες:
«Καλλιεργούν με τη δουλειά τους ένα ζωντανό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλους, προσκαλώντας ένα ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει σε πολιτιστικά δρώμενα και υπογραμμίζοντας έτσι τον ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινοτήτων της Ευρώπης». – Katherine Watson, διευθύντρια του ECF

Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio και Ξένια Καλπακτσόγλου 1 photo  Σπύρος Στάβερης

Πριν την τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί μία δημόσια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι βραβευόμενοι και θα έχει ως συντονιστή τον Massimiliano Mollona, συγγραφέα και καθηγητή του Goldsmiths College του Λονδίνου. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι επίσης, ο Πολωνός κριτικός τέχνης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 Adam Szymczyk, και ο Αυστριακός επιμελητής εκθέσεων, δημοσιογράφος και συγγραφέας Georg Schöllhammer.

Σχετικά με το βραβείο ECF Princess Margriet

Από τον εκλιπόντα Βρετανό θεωρητικό του πολιτισμού Stuart Hall έως την ιταλική κολεκτίβα Teatro Valle Occupato, οι προηγούμενοι κάτοχοι του βραβείου ECF Princess Margriet έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως κοινό πολιτιστικό τόπο.

Με πρωτοβουλία του ECF, το βραβείο ECF Princess Margriet άρχισε να απονέμεται το 2008 και πήρε το όνομά του από την πρώην πρόεδρο του ιδρύματος, την πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας. Θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Η κριτική επιτροπή για το βραβείο του 2015 περιελάμβανε τους: Bojana Cvejić, Chris Dercon, Christian Esch, Saskia van Stein, Rana Zincir Celal.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.culturalfoundation.eu/pma