Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 11:59

48 Hour Film Project ATHENS 2009 - Λίγος χρόνος, πολλές ταινίες

Γράφτηκε από τον 

Το 48HFP, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό, ξαναγίνεται στη χώρα μας για 2η συνεχή χρονιά. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, για την ακρίβεια, η «διαφορετική» αυτή και πρωτότυπη γιορτή του σινεμά ξανάνοιξε τις πύλες του σε 87 φετινές συμμετέχουσες ομάδες και όρισε την εκκίνηση του σύντομου αυτού, μα ξέφρενου, κινηματογραφικού ταξιδιού, με μία εκδήλωση που έλαβε χώρα στον κινηματογράφο Δαναό, στους Αμπελοκήπους.

 

p6120010Η προσέλευση των ομάδων, που είχαν δηλώσει συμμετοχή, ήταν μαζική και είχε ως αντικειμενικό στόχο, για την βραδιά εκείνη όπου άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση, την επιλογή από κάθε αρχηγό κάθε ομάδας του είδους που θα έπρεπε να «υπηρετήσουν» κινηματογραφικά. Τον κλήρο τράβαγαν οι ίδιοι οι αρχηγοί των ομάδων λοιπόν, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει στην πρώτη περσινή αντίστοιχη εκδήλωση όπου το κλήρο, χάριν ταχύτητας της διαδικασίας, το οποίο και ήταν εύλογο, τραβούσε ο ίδιος ο παραγωγός του Φεστιβάλ.

Παρόντες στη βραδιά ήταν εκτός των άλλων οι σκηνοθέτες Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Νίκος Περάκης με τον πρώτο να είναι και ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για την φετινή διοργάνωση.

p6120093Πριν από τη διαδικασία της κλήρωσης προηγήθηκε μία ενημερωτική συζήτηση μεταξύ της υπεύθυνης εταιρίας παραγωγής για το υλικό που θα παρέδιδαν οι συμμετέχοντες και των παρόντων στην αίθουσα, ούτως ώστε να τους λυθούν οποιεσδήποτε απορίες τυχόν είχαν σχετικά με τα τεχνικά θέματα, που αν μη τι άλλο ήταν πολλά και απασχολούσαν και μεγάλη μερίδα των παρευρισκομένων.

Ακολούθησε η κλήρωση όπου η κάθε ομάδα επέλεξε το είδος στο οποίο θα έπρεπε να ανήκει το ταινιάκι που θα παρέδιδε 48 ώρες μετά. Μέρος της διαδικασίας ήταν, όπως και πέρυσι, η δυνατότητα αλλαγής του είδους που επέλεξε μία ομάδα, στην περίπτωση που δεν την ικανοποιούσε αυτό που τελικά «τράβηξε» από την κληρωτίδα, με ένα από τα είδη των Wild Cards, τις κάρτες δηλαδή όπου ανήκαν κατηγορίες όπως οι «τραγωδία», «βουβή ταινία» κλπ. Έκπληξη προκάλεσε πως εννιά ομάδες ήθελαν στο τέλος να αλλάξουν το είδος που είχαν νωρίτερα επιλέξει! Και λέμε έκπληξη γιατί μια τέτοια επιλογή... πολύ απλά δεν είχε επιστροφή...

p6120067Μετά από 48 ώρες οι ταινίες σχεδόν από όλες τις συμμετέχουσες ομάδες έχουν παραδοθεί. Η ώρα παράδοσης την Κυριακή 14 Ιουνίου ήταν 20:35 το βράδυ και σύμφωνα με τους αριθμούς από τις 87 ομάδες, 11 δεν παρουσιάστηκαν και 8 ήταν εκπρόθεσμες. Τώρα η υπεύθυνη εταιρία παραγωγής έχει στα χέρια της όλες τις ταινίες, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες μιας και θα προβληθούν όλες αφού όλες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού, και τις προετοιμάζει για την προβολή τους στους κινηματογράφους Ster στον Αγ. Ελευθέριο. Οι προβολές θα γίνουν στις 22 & 23 Ιουνίου, θα ξεκινάνε στις 16.00 το απόγευμα και θα ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα και των δύο αυτών ημερών.

Λίγες μέρες αργότερα θα ακολουθήσουν και οι βραβεύσεις στο Θέατρο ΠΑΛΑΣ. Μέχρι τότε... υπομονή λίγα 48ωρα ακόμα!

 

p6120029

Γιώργος Χριστόπουλος

Σπούδασα σε δύο ιδιωτικά ΙΕΚ Γραφιστική και Πολυμέσα και σε δύο Αγγλικά πανεπιστήμια. Εργάζομαι οκτώ χρόνια ως freelancer σε Ελλάδα και εξωτερικό με πελατολόγιο οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της δημιουργίας, διοργάνωσης και σκηνοθεσίας multimedia εκδηλώσεων. Ειδικεύομαι κυρίως στη δημιουργία concepts για laser shows, το μοντάζ βίντεο και τη μουσική επένδυση.