Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 07:24

Ημερίδα «Ἡ τῶν πλειόνων ψῆφος κρατείτω: η τύχη της αρχής της πλειονοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ώς τους νεότερους χρόνους»

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και η Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ἡ τῶν πλειόνων ψῆφος κρατείτω: η τύχη της αρχής της πλειονοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ώς τους νεότερους χρόνους», αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γ. Πιτσάκη.

Ο Κωνσταντίνος Πιτσάκης χρημάτισε επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και πρόεδρος, ώς το θάνατό του, της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου. Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, στην αίθουσα της Γερουσίας (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων).

Programma


Στην ημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Παύλος Σούρλας, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου, Δημήτρης Αποστολόπουλος, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Διακεκριμένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις μορφές εμφάνισης της αρχής της πλειονοψηφίας στην ελληνιστική εποχή, το ρωμαϊκό κόσμο, τη βυζαντινή περίοδο, τη μεσαιωνική Δύση, καθώς και στις ελληνικές κοινότητες υπό οθωμανική κυριαρχία έως και τον 18ο αιώνα, σε σύγκριση προς τη λειτουργία της στις σύγχρονες δημοκρατίες.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Θα υπάρξει ξενάγηση στην έκθεση Χαρίλαος Τρικούπης, Έκθεση Ιστορικών κειμηλίων της Οικογένειας Τρικούπη στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας.

Symmetexontes

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο επικοινωνίας: καθημερινά (9:00-16:00) 210 3692272.