Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 21:05

Open House Thessaloniki 2013

Γράφτηκε από την 

Η πόλη εκ των έσω είναι ο τίτλος που φέρει η φετινή διοργάνωση του θεσμού Open House Thessaloniki, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές σαββατοκύριακο και συγκεκριμένα στις 19 και 20 του Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη. Τι είναι όμως το Open House;

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχιτεκτονικούς θεσμούς, ο οποίος αριθμεί ήδη 21 χρόνια διεθνούς παρουσίας και μόλις δύο στη χώρα μας. Η εκδήλωση, που στηρίζεται στον εθελοντισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία και συμμετοχή, διαρκεί ένα σαββατοκύριακο, κατά το οποίο δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό σε μια σειρά ιδιαίτερων ξεναγήσεων, διαφορετικών από τα συνήθη.

Ο θεατής, μυημένος ή μη στις αρχιτεκτονικές πρακτικές, έχει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε ένα πλήθος κτιρίων, που φέτος ξεπερνούν τα 65, ακολουθώντας την προσωπική του αρχιτεκτονική διαδρομή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αποκατεστημένες παραδοσιακές κατασκευές, σύγχρονες κατοικίες βιοκλιματικού σχεδιασμού, φυτεμένα δώματα, καθώς και χώρους μεγαλύτερης κλίμακας, όπως ξενοδοχεία και μουσεία.

 flat-at-st-minasΔιαμέρισμα στον Αγ.Μηνά, Ι.Δραγούμη 19, Urban Soul Project, Θεσσαλονίκη, 2012

Η ιδέα του Open House, μέρος του ευρύτερου θεσμού του Open City, ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και σήμερα πραγματοποιείται σε περισσότερες από 20 πόλεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, του Σικάγο, της Ρώμης, της Βαρκελώνης και, προσεχώς, της Αθήνας.

Κατερίνα Ναστούλα

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1977. Σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο (Bachelor of Arts in Architecture,University of Greenwich) και τη Θεσσαλονίκη (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.), ενώ ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.), αποφοιτώντας με άριστα. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολούμαι με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κατοικιών και σχολικών κτιρίων μικρής κλίμακας, ενώ, την τελευταία δεκαετία διδάσκω σχέδιο και αρχιτεκτονική σύνθεση.