Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 22:25

Βραδιά του Ερευνητή 2013

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Το British council σας προσκαλεί στην πρωτότυπη επιστημονική θεατρική παράσταση : Ατομικοί Διάλογοι ʽʼΑπό το... σταφιδόψωμο στα Κουάρκʼʼ στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή 2013 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»).

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από το σενάριο και την αφήγηση της Άννας Χριστοδούλου αλλά και την σκηνοθεσία του Κώστα Βρεττού να ανακαλύψουν με διασκεδαστικό τρόπο τον συναρπαστικό κόσμο της ατομικής θεωρίας και της εξέλιξής της στις αρχές του 20ού αιώνα. Θα κατανοήσουμε τη σχέση που μπορεί να έχει ένα άτομο με ένα σταφιδόψωμο. Θα γνωρίσουμε τον Ernest Rutherford και θα δούμε με ποιό πείραμά του κατάφερε να αλλάξει όλα τα δεδομένα της Φυσικής σχετικά με τη δομή του ατόμου. Θα μάθουμε επίσης για τη σχέση του με τον Νιλς Μπορ και τα κβαντικά άλματα τα οποία ανακάλυψε ο τελευταίος, ενώ θα δοθούν επίσης απαντήσεις σχετικά με το τι κρυβόταν πίσω από τις ανακαλύψεις του ζεύγους Κιουρί αλλά και με το τι εννοούμε όταν λέμε ότι στο φως συνυπάρχει το σωματίδιο με το κύμα. Κατά τη διάρκεια του πρωτότυπου αυτού θεατρικού δρώμενου, παρατηρώντας τις εκπληκτικές προσπάθειες μιας ολόκληρης γενιάς επιστημόνων να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον συναρπαστικό κόσμο της ατομικής θεωρίας και να περιηγηθούμε στις παράξενες διαδρομές που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της.

Η Βραδιά του Ερευνητή είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας. Περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, που δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές και να γνωρίσει το επιστημονικό έργο και την κοινωνική προσφορά τους.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Αμφιθέατρο (1800΄ - 2200΄)

Researchers on stage - O ερευνητής «επί σκηνής»

 • Ο αστροναύτης Paolo Nespoli από την Ρώμη στέλνει τον χαιρετισμό του για τη Βραδιά του Ερευνητή (1800΄-1815΄)
 • Το έργο της ESA και η συνεργασία με την Ελλάδα, Δρ Μιχάλης Φούμελης, ESRIN, Rome (1815΄-1830΄)
 • Ήχοι από το διάστημα, Ομιλία - παρουσίαση βίντεο και ήχων, Δρ. Αναστασία Μεταλληνού, επιστ. Συνεργάτης ΕΑΑ) 1830΄-1900'
 • Out of the blue, Μια συναρπαστική on line «αναμέτρηση» πέντε διακεκριμένων ερευνητών από πέντε σημεία της Ελλάδος (1900΄-2000΄)
 • Η Επιστήμη εν δράσει: Θεαματικά πειράματα και η ερμηνεία τους (2000΄-2100΄)
 • «Ατομικοί» διάλογοι: Από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ, ένα επιστημονικό θεατρικό δρώμενο από την Ομάδα του Famelab (2100΄-2150΄)
Στον εκθεσιακό χώρο (1800΄-2200΄)

Η Επιστήμη.. εκτίθεται

 • Έκθεση επιστημονικών οργάνων και τεχνολογικών επιτευγμάτων
 • Επιστήμη και Τέχνη σε διάλογο (έκθεση εικαστικών)
Στον περιβάλλοντα χώρο (1800΄-2230΄)

"Expo zone"- Ενημερώνομαι και μαθαίνω

 • Τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα παίρνουν «σάρκα και οστά» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Οι 15 ερευνητικοί/πανεπιστημιακοί φορείς που συμμετέχουν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με διαδραστικό τρόπο και συζητούν με μικρούς και μεγάλους.
Επισκέψεις στα Εργαστήρια (1800΄-2230΄)

Εξερευνώντας τον χώρο του ερευνητή

 • Δείτε από κοντά τον πυρηνικό αντιδραστήρα, τον επιταχυντή σωματιδίων, τον μικρόκοσμο της ηλεκτρονικής, πώς υγροποιείται το ήλιο, πως αδρανοποιούνται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, πώς εκτιμάται η ραδιολογική κατάσταση του περιβάλλοντος, πώς ελέγχεται η ραδιενέργεια και τους αισθητήρες για ιατρικές και άλλες εφαρμογές.
Στον κήπο (2230΄-2400΄)

Αστρο-πάρτι και όχι μόνο...

 • Παρουσίαση των αστερισμών με φορητό πλανητάριο
 • Ειδικές Επιστημονικές παρουσιάσεις (Lidair –Σύστημα KATEΡINA)
 • Παρατηρώντας τον Αττικό ουρανό μέσα από τηλεσκόπια
 • Οι ερευνητές παίζουν μουσική. Η βραδιά θα κλείσει με συγκροτήματα παραδοσιακής, σύγχρονης και έντεχνης μουσικής.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνική διοργάνωση: http://ren.certh.gr/
https://www.facebook.com/ResearchersNight2013Greece

Η Είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα έναρξης 20.30

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης 48α Δημήτρια »