Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013 09:28

'''Ερχεται'' η 4η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2014 η Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει από εκθέσεις, δράσεις σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και ξεναγήσεις, ενόψει της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της πόλης.

Με εννοιολογικό άξονα και φέτος τη Μεσόγειο, ως γεωγραφικό χώρο, ως πεδίο έρευνας και μελέτης της σύγχρονης πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας, τόσο η κεντρική όσο και οι υπόλοιπες εκθέσεις και δράσεις θα αναπτυχθούν γύρω από αυτή τη θεματική υπό τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it Νew».

Η διάρθρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την κεντρική έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now) με επιμελήτρια την Αdelina von Fürstenberg, με τη συμμετοχή 50 και πλέον καλλιτεχνών από 25 χώρες. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο εγκαταστάσεις, φιλμς και περφόρμανς) και τα έργα τους θα φιλοξενούνται στο Αλατζά Ιμαρέτ, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γενί Τζαμί, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και για πρώτη φορά και στο Περίπτερο 6 (ΔΕΘ). Ταυτόχρονα, καλλιτέχνες της κεντρικής έκθεσης συνδιαλέγονται κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε με έργα της ρώσικης πρωτοπορίας.

Ακόμα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εκθέσεις των 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ), το 3ο φεστιβάλ περφόρμανς, ένα εργαστήριο νέων καλλιτεχνών σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το συμπόσιο, ένα αφιέρωμα στον πειραματικό και εικαστικό κινηματογράφο σε συνεργασία με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και πολλές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση ενός τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, ινστιτούτων και ιδρυμάτων της πόλης. Τη γενική διεύθυνση έχει η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων.

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην τελική συνέντευξη Τύπου, πριν τα επίσημα εγκαίνια της Μπιενάλε τον Σεπτέμβριο...

Πηγή: artnews.gr (Δημοσίευση: 21/06/2013)