Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 08:58

Άνδρος. «Από την παράδοση του Βυζαντίου στη σύγχρονη τέχνη»

Γράφτηκε από την 

Ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό του Βυζαντίου μέσα από 100 και πλέον έργα της γενιάς του '30, ετοιμάζει για το καλοκαίρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Νίκος Ζίας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα περιλαμβάνει έργα πολλών καλλιτεχνών, οι οποίοι ζωγράφισαν με θρησκευτική ευαισθησία, αφήνοντας το ιδιαίτερο στίγμα τους στον 20ό αιώνα, όπως οι Κωνσταντίνος Αρτέμης, Κωνσταντίνος Παρθένης, Δημήτρης Πελεκάσης, Σπύρος Παπαλουκάς, Φώτης Κόντογλου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Σπύρος Βασιλείου, Πολύκλειτος Ρέγκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Στέφανος Αλμαλιώτης, Ράλλης Κοψίδης.

Τα έργα προέρχονται από Κρατικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιδιωτικές Συλλογές και Ιερούς Ναούς και τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι να αναζητηθούν οι ιστορικές, αισθητικές και τεχνοτροπικές επιρροές από τον πολυσήμαντο πολιτισμό του Βυζαντίου, που παρήγαγε αριστουργήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία του πνεύματος και της τέχνης, και να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Νεοέλληνες ζωγράφοι τις ενέταξαν στους εικαστικούς τους προβληματισμούς.

Ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, Κυριάκος Κουτσομάλλης, μας δήλωσε σχετικά με την επιλογή του θέματος: «Ο Πολιτισμός του Βυζαντίου είχε μειωμένο ενδιαφέρον λόγω του σκοτεινού μεσαίωνα και του γεγονότος ότι το Βυζάντιο δεν είχε τη δική του αναγέννηση. Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην επικαιρότητα και πολλοί μελετητές ασχολούνται με αυτόν. Ως Έλληνες, ο πολιτισμός μας δεν σταματάει στην Αρχαία Ελλάδα. Συνεχίζεται με το Βυζάντιο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας. Όταν η γενιά του '30 αναζήτησε την ελληνικότητα, στράφηκε στον βυζαντινό πολιτισμό, καθώς η μοντέρνα τέχνη δεν βγαίνει από το πουθενά. Επιστρέφοντας στις ρίζες, θα έλεγα ότι η ιστόρηση του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από την εικαστική ματιά των δημιουργών μας είναι πολύ σπουδαία υπόθεση».

Η έκθεση τιτλοφορείται «Ιστορώντας την Υπέρβαση» και θα διαρκέσει από τις 30 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.artnews.gr (Δημοσίευση 10/6/13)

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.