Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 21:04

Άνθρωπος, γη και υλικά γίνονται ένα

Γράφτηκε από την 

Μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής η ομάδα χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ, μια ομάδα σύγχρονου χορού με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα και εμπνευστή-δημιουργό το Γιώργο Χρηστάκη, ταξιδεύει με τις παραστάσεις της στο θέατρο Κάππα*, στο θέατρο Piccolo στο Μιλάνο (23 και 24 Απριλίου), στο θέατρο Elsa Morante στη Ρώμη (29 και 30 Απριλίου) και στην Κωνσταντινούπολη (μέσα Μαίου).

Το «HUMAterra» συνδέει τον άνθρωπο (HUman), το υλικό (Material) και τη γη (terra). Η νέα τους δουλειά αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη, αλλά και με τα υλικά ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία γίνονται ακόμα και προέκταση του ανθρώπινου σώματος.

Ελληνες, Ιταλοί και Τούρκοι χορευτές με και χωρίς αναπηρία ενώνουν τις δυνάμεις τους με γνωστούς Ελληνες τραγουδιστές και μουσικούς (Ψαραντώνης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη). «Πρόκειται για ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που καλεί το θεατή να βγει από τη βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της» λένε οι συντελεστές της παράστασης.

«Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον τρόπο που δουλεύουμε. Δεν εστιάζουμε στην αναπηρία και με έναν περίεργο μαγικό τρόπο εύκολα ξεπερνιέται. Οι δυσκολίες μάς λύνουν τα χέρια και αποτελούν ένα κίνητρο δημιουργίας και εξερεύνησης. Το μυστικό είναι η επαφή και διάδραση», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Χρηστάκης σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Ρενάτο Τζανέλα, καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Σκηνής , «Κάθε παράσταση είναι διαφορετική και η διαδικασία μοιάζει με ηφαίστειο που θα εκραγεί την ώρα της παρουσίασης, καθώς το φορμάρισμά της είναι στην εξέλιξή του. Ολο αυτό που γίνεται είναι κάτι που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και πολλοί από τους χορευτές θα γίνουν αληθινοί καλλιτέχνες την ώρα που θα βρεθούν στη σκηνή».

Για τη μουσική της παράστασης μίλησε ο Κώστας Λειβαδάς, στενός συνεργάτης του Χοροθεάτρου Δαγίπολη. «Μας ενδιέφερε απ' την αρχή να επαναφέρουμε τη ζωντανή σχέση χορευτών και μουσικών».

Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπισαν οι συντελεστές της παράστασης με αναπηρία, ο Γιώργος Χρηστάκης ανέφερε πως «το κυριότερο πρόβλημα είναι η αφιλόξενη πόλη της Αθήνας και οι κάτοικοι της, πρόβλημα που λύνεται μόνο με το να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία».

* Η χοροθεατρική παράσταση "HUMAterra" από την ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ που ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο θέατρο Κάππα τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Απριλίου αναβάλλεται λόγω έκτακτου περιστατικού. Οι καινούργιες ημερομηνίες παρουσίασης στο θέατρο Κάππα θα ανακοινωθούν άμεσα.

Ετικέτες
Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/

Σχετικά Άρθρα