Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 21:58

And the winner is... Ακρόπολη

Γράφτηκε από την 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra οι νικητές του βραβείου της ΕΕ για την πολιτισμική κληρονομιά / Europa Nostra για το 2013.

Η ανακοίνωση των βραβευθέντων έγινε από τον αν. διευθυντή Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεσάντρο Σενέσι και τη γεν. γραμματέα των βραβείων Europa Nostra, Σνέσκα Κεντβλίεγκ-Μιχαϊλοβιτς, παρουσία της γ.γ. του ΥΠΑΙΠΘΑ-Γενική Γραμμετεία Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του αντιπροέδρου των Europa Nostra, Κώστα Καρρά. Οι 30 νικητές που επελέγησαν ανάμεσα σε 200 περίπου υποψήφια έργα, τιμήθηκαν για τα επιτεύγματα τους σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες και η ... Ακρόπολη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε δύο από τα βραβεία «Europa Nostra 2013» στα αναστηλωτικά έργα των μνημείων της. Το πρώτο στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και το δεύτερο για της εργασίες αναστήλωσης που ολοκληρώθηκαν στα Προπύλαια. Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, «εδώ και 37 χρόνια οργανώνει και καθοδηγεί τη συντήρηση ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τα αποτελέσματα της καθοδήγησης είναι ορατά στην πολύ υψηλή ποιότητα της εργασίας, στην αναστρεψιμότητα των επεμβάσεων, στη χρήση συμβατών νέων υλικών, στην ενδελεχή έρευνα, στη χρήση παραδοσιακών μεθόδων κοπής μαρμάρου, καθώς και στην πλήρη καταγραφή των επεμβάσεων». Το άλλο ελληνικό βραβείο αφορά στην αποκατάσταση της ανωδομής του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων της Ακρόπολης που «ξεκίνησε ως ένα έργο στερεωτικών εργασιών με σκοπό την προστασία του μνημείου από επικείμενο κίνδυνο κατάπτωσης. Η αρμόδια επιτροπή επιλογής της Europa Nostra αναγνώρισε πως στο δεύτερο στάδιο του το έργο κατάφερε, μέσω της αναγνώρισης και επανεγκατάστασης στο κτίριο των αρχιτεκτονικών μελών και της υψηλής ποιότητας της εργασίας που επετεύχθει, να αναδείξει τις έμφυτες βασικές και κοινωνικές αξίες ενός εικονικού μνημείου».

Οι φετινοί νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. είναι συνολικά 30. Οι έξι εξ' αυτών θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013 («grand prix»), ενώ ένας από τους νικητές θα βραβευθεί από το κοινό μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία που οργανώνει η Europa Nostra. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού παρουσία της Ανδρούλλας Βασιλείου, Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ ,και του παγκοσμίου φήμης τενόρου και προέδρου της Europa Nostra, Πλάσιντο Ντομίνγκο. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου. Κάρολου Παπούλια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Εταιρεία, ως Αντιπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Επετειακού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Μουσείο της Ακρόπολης) τον Ιούνιο του 2013. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει έκθεση όλων των ελληνικών βραβευμένων έργων, από το 1978 έως σήμερα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και τελετή για την αθηναϊκή δημοκρατία που θα καταλήξει στην Πνύκα, όπου ο Πλ. Ντομίνγκο θα διαβάσει αποσπάσματα από σημαντικά έργα της ελληνικής φιλολογίας.

Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει επενδύσει περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007.


Η βράβευση αυτή, όπως και η διοργάνωση του Επετειακού Συνεδρίου, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα είναι παρούσα στα πολιτισμικά δρώμενα της Ευρώπης.

Έκθεση εικόνων


Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/