Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 19:55

Κλοπή αρχαίων μωσαϊκών από τη Συρία

Γράφτηκε από τον 

Η υπουργός Πολιτισμού της Συρίας αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 18 μωσαϊκά που αναπαριστούν την Οδύσσεια εκλάπησαν στη βορειοανατολική Συρία που πλήττεται από τον πόλεμο, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα εκθέματα των συριακών μουσείων έχουν τοποθετηθεί σε ασφαλές μέρος.

"Αυτά τα μωσαϊκά εκλάπησαν με παράνομες ανασκαφές" σε αρχαιολογικούς χώρους στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε η Λούμπανα Μουσάουεχ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται από την κυβερνητική εφημερίδα "Τεσρίν".

"Πληροφορηθήκαμε ότι αυτά τα μωσαϊκά βρίσκονται στα συρο-λιβανικά σύνορα", πρόσθεσε ακόμη εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανακτηθούν. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, πριν από 23 μήνες, η εξαιρετική αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας είναι θύμα των μαχών και των καταστροφών, αλλά και οργανωμένων κλοπών και λεηλασιών που πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

Η υπουργός δήλωσε πως ένα αραμαϊκό επιχρυσωμένο χάλκινο άγαλμα εκλάπη από το μουσείο της Χάμα (κεντρική Συρία), ένα από τα μέτωπα στον πόλεμο μεταξύ καθεστωτικών στρατευμάτων και ανταρτών.

Η ίδια διαβεβαίωσε πάντως ότι τα μουσεία "φυλάσσονται καλά" σ'όλη τη χώρα και "τα εκθέματά τους που είναι πολύτιμα για όλη την ανθρωπότητα έχουν καταγραφεί και τοποθετηθεί σε πολύ ασφαλείας χώρους".

Αντίθετα είναι "δύσκολο να φυλαχθούν 10.000 ιστορικές τοποθεσίες (...) που είναι διασκορπισμένες στο συριακό έδαφος", επισήμανε η υπουργός προειδοποιώντας εναντίον των παράνομων ανασκαφών.

Πηγή: Pathfinder.gr

Γιώργος Βασιλόπουλος

Ασχολούμαι επαγγελματικά με τον τουρισμό και μου αρέσει να επικοινωνώ και να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους. Το ενδιαφέρον μου για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα με ώθησε να συνεργαστώ με το περιοδικό Artmagazine. Ζω στην Αθήνα και στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με την φωτογραφία.