Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 22:12

Έλληνας Καλλιτέχνης "πειράζει" τον Βαν Γκογκ και ενθουσιάζει κοινό και κριτικούς.

Γράφτηκε από τον 

 

Ο Πέτρος Βρέλλης, ανιψιός του Παύλου Βρέλλη, δεν είναι ένας συνηθισμένος καλλιτέχνης, υπό την έννοια ότι την καλλιτεχνική του αντίληψη την προσαρμόζει στις ψηφιακές του δημιουργίες σε δημιουργίες όπως η ψηφιακή «μετασκευή» της «Έναστρης νύχτας» του Βίνσεντ βαν Γκογκ. Επίσης, δεν είναι συνηθισμένος γιατί όπως και να το κάνεις, χρειάζεται μεγάλη τόλμη για να επέμβει κανείς σε ένα τέτοιο έργο.
Όμως, το δημιούργημα του κ. Βρέλλη όχι μόνο είναι καταπληκτικό, αλλά έχει ήδη συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές: Η «Χάφινγκτον Ποστ», η μεγαλύτερη ψηφιακή εφημερίδα γράφει: «O Βρέλλης πήρε ένα έργο που έμοιαζε να είναι αξεπέραστης καλλιτεχνικής αξίας και του εμφύσησε καινούργια ζωή»

Πώς; Χρησιμοποιώντας πρόγραμμα βασισμένο στην C++, ο Βρέλλης επιτρέπει τη διαδραστικότητα του πίνακα του βαν Γκογκ που εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Δηλαδή, μπορεί ο θεατής, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του να κάνει τον πίνακα να... κινηθεί. Η πρώτη «εγκατάσταση», εάν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, έγινε από τον ίδιο τον Βρέλλη σε ένα βίντεο με δύο μέρη, το οποίο έχει ανέβει στο ίντερνετ (Youtube, vimeoκ.α.).


Στο πρώτο μέρος, ο πίνακας παίρνει ζωή και «κινείται» συνοδεία μουσικής και στο δεύτερο, επιδεικνύεται το διαδραστικό κομμάτι της εφαρμογής, με το θεατή να επιδρά άμεσα στο έργο «μετακινώντας» το με το χέρι του. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Gizmodo, του πλέον πολυσύχναστου δικτυακού τόπου για γκάτζετς και γενικώς, νέα επιτεύγματα των ψηφιακών τεχνολογιών («κλεμμένη» από την ανθολόγηση που έκανε το peravre.blogspot.com): «Η Έναστρη νύχτα του βαν Γκογκ σε οθόνη αφής είναι τόσο εντυπωσιακά όμορφη, που θα πρέπει να μπει σε σχετική εφαρμογή (εν. κάποιο πρόγραμμα για «ταμπλέτες» κ.λπ)».

Πηγή: http://www.creativeapplications.net, http://www.agon.gr
Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.