Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 16:03

Η Annie Leibovitz εγκαινιάζει καινούρια Έκθεση στο Αμερικάνικο Μουσείο Τέχνης Smithsonian

Γράφτηκε από την 


WASHINGTON.  Η φωτογράφος Annie Leibovitz λέει ότι επέστρεψε από «σκοτεινές μέρες» και ανέστησε τη δημιουργικότητά της με μια νέα έκθεση που παρουσιάζεται στο Αμερικάνικο Μουσείο Τέχνης Smithsonian και που σημειώνει την απομάκρυνσή της από τα δημοφιλή πορτρέτα διασήμων. 

Πριν από δύο χρόνια, η Leibovitz αντιμετώπιζε χρέη εκατομμυρίων και μια κακοδιαχειρισμένη περιουσία που κόντεψε να της κοστίσει τα νομικά της δικαιώματα πάνω στα ίδια της τα έργα, συμπεριλαμβανομένων μερικών από των πιο αξιομνημόνευτων εικόνων της ποπ κουλτούρας.  Αυτή η δοκιμασία ήταν ένα καλό μάθημα για το θέμα της διαχείρισης της δουλειάς της αλλά την άφησε «συναισθηματικά και πνευματικά εξαντλημένη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια.

Η Leibovitz έκανε ξενάγηση στις φωτογραφίες που λέει πως ανανέωσαν την έμπνευσή της.  Η ιδέα προήλθε από ένα βιβλίο που ήθελε να κάνει με τη σύντροφό της, Susan Sontag, με μια λίστα από προορισμούς και μια δικαιολογία για να τους επισκεφτεί κανείς.  Μετά το θάνατο της Sontag, τελικά αναβίωσε την ιδέα με τα παιδιά της.

Ξεκίνησε με ένα οδικό ταξίδι έξι ωρών στους καταρράκτες του Νιαγάρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των οικονομικών της προβλημάτων, όπου διαπίστωσε ότι η πιστωτική της κάρτα είχε απορριφθεί από το ξενοδοχείο και είχαν δώσει αλλού τα δωμάτιά τους.  Ενώ βρήκαν άλλο μέρος για να μείνουν, η Leibovitz ήταν αναστατωμένη και ήθελε να γυρίσει σπίτι αλλά τελικά συμφώνησε να πάει για μια γρήγορη ματιά στους καταρράκτες με τα παιδιά της.

annie-leibovitz-pilgrimage

«Καθόμουν στην άκρη νιώθοντας λίγο πεσμένη και είδα τα παιδιά μου να κοιτούν σαγηνευμένα τους καταρράκτες.  Και περπάτησα μέχρι εκεί, στάθηκα πίσω τους... και έβγαλα αυτή τη φωτογραφία», είπε.

«Είναι ένα στιγμιότυπο που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει απαθανατίσει», είπε. «Μια εικόνα που αιχμαλωτίζει τα γαλαζοπράσινα νερά πριν βουτήξουν στους καταρράκτες».  Σύντομα άρχισε να σκέφτεται και άλλα μέρη που θα μπορούσε να επισκεφτεί.

Οι εικόνες αυτές, μέρος της συλλογής «Annie Leibovitz: Το Προσκύνημα» (Annie Leibovitz: Pilgrimage) περιλαμβάνουν απεικονίσεις τοπίων και ανθρώπων αλλά όχι προσώπων.  Αντ' αυτού, η Leibovitz φωτογράφισε ιστορικά αντικείμενα και σκηνές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών των «Μικρών Κυριών» (από τη συγγραφέα Louisa May Alcott), του δοκιμιογράφου Ralph Waldo Emerson, του Elvis Presley και άλλων.

«Με συνεπήρε το συναίσθημα όταν μπήκα σε αυτά τα μέρη», είπε. «Έπιασα τον εαυτό μου να βγάζει φωτογραφίες και να μην σκέφτεται καθόλου τις συνέπειες.  Ήμουν ξελογιασμένη».

Είναι η πρώτη της έκθεση από εξ ολοκλήρου ψηφιακές φωτογραφίες.  Η Leibovitz είπε πως «ακόμα μαθαίνει τη νέα τεχνολογία αλλά και τον εαυτό της».

annie-leibovitz-pilgrimage-heartΣτόχος σε σχήμα καρδιάς της σκοπεύτριας Annie Oakley. Φωτογραφία: Annie Leibovitz

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της για το «Προσκύνημα» έβγαλε φωτογραφίες τον καναπέ του ψυχαναλυτή Sigmund Freud, τον στόχο σε σχήμα καρδιάς της δεινής σκοπεύτριας Annie Oakley, τη Harley-Davidson του Presley και την τηλεόραση που κάποτε πυροβόλησε στη Graceland.

annie-leibovitz-pilgrimage-TVΗ τηλεόραση που πυροβόλησε ο Elvis Presley. Φωτογραφία: Annie Leibovitz

Η Leibovitz επισκέφτηκε επίσης το σπίτι της Virginia Woolf, που ήταν η αγαπημένη συγγραφέας της Sontag.  Με χαρά της έμαθε πως «ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος είχε ένα τόσο ακατάστατο σπίτι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η Andy Grundberg, κοσμήτορας στο Corcoran College of Art and Design είπε ότι «η Leibovitz παρουσιάζει την πολιτιστική ιστορία με ένα νέο τρόπο.  Προσπαθεί να μεταδώσει μια αίσθηση των ανθρώπων χωρίς να βρίσκονται οι άνθρωποι εκεί, μπροστά στη φωτογραφική της μηχανή».

Η έκθεση θα βρίσκεται στην Washington μέχρι τις 20 Μαΐου 2012  και μετά θα ταξιδέψει στα μουσεία των ΗΠΑ μέχρι το 2014.  Οι φωτογραφίες θα δωριστούν στο αμερικάνικο Μουσείο Τέχνης Smithsonian και θα συμπεριληφθούν στη μόνιμη συλλογή του.


Πηγή: artdaily.org
Αρθρογράφος: Brett Zongker, Associated Press
Δημοσιεύτηκε: 26/01/2012
Μετάφραση: Λουκία Μητσάκου