Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 08:32

Ο Σκωτσέζος καλλιτέχνης Martin Boyce κερδίζει το βραβείο Turner

Γράφτηκε από  Λουκία Μητσάκου

Ο Martin Boyce, ένας καλλιτέχνης γνωστός για τις δημιουργίες γλυπτικών εγκαταστάσεων που αποτίουν φόρο τιμής στο νεωτεριστικό σχεδιασμό, κέρδισε το φετινό βραβείο αναγνωρισμένου κύρους «Turner».

Η νικητήρια συμμετοχή του Κου Boyce, 44 ετών, ήταν μία εγκατάσταση που μοιάζει τόσο με έναν εσωτερικό χώρο όσο και με ένα δημοτικό πάρκο, με δέντρα σχεδιασμένα με αλουμινένια φύλλα γεωμετρικών σχημάτων μαζί με ένα γραφείο, στερεωμένα σε ένα τραπέζι βιβλιοθήκης από τον Γάλλο σχεδιαστή Jean Prouvé. Το γραφείο έχει πάνω του χαραγμένα γράμματα, σα να ήταν σκαλίσματα κάποιου άτακτου μαθητή.

Ο Κος Boyce κέρδισε στο διαγωνισμό τη γλύπτρια εγκαταστάσεων Karla Black, τη video artist Hilary Lloyd και το ζωγράφο George Shaw. Η πενταμελής επιτροπή, με επικεφαλής την Penelope Curtis, διευθύντρια της Tate Britain είπε: «Τα έργα του χρησιμοποιούν τις γνώσεις του περί ιστορικού σχεδιασμού για να δημιουργήσουν ξεχωριστές γλυπτικές εγκαταστάσεις».

Το βραβείο, το οποίο καθιερώθηκε το 1984 και πήρε το όνομά του από το ζωγράφο τοπίων του 19ου αιώνα J.M.W. Turner, δίνεται κάθε χρόνο σε κάποιον Βρετανό καλλιτέχνη κάτω των 50 ετών για κάποια εξαιρετική έκθεση ή άλλη παρουσίαση της δουλειάς του κατά τη διάρκεια ενός έτους πριν την 4η Απριλίου του 2011. Ο νικητής παίρνει £25,000. Στη λίστα των προηγούμενων νικητών συμπεριλαμβάνονται ο Damien Hirst, ο Grayson Perry και ο Mark Wallinger.

Η φετινή ανακοίνωση έγινε σε μια τηλεοπτική τελετή τη Δευτέρα το απόγευμα που έλαβε χώρα στο Baltic Center for Contemporary Art στο Gateshead, στη βόρεια Αγγλία. Η έκθεση και η τελετή, που συνήθως γίνονται στην Tate Britain, έχουν γίνει εκτός Λονδίνου και άλλη μια φορά στο παρελθόν, στο μουσείο Tate του Liverpool το 2007.


Πηγή: The New York Times- Arts, αρθρογράφος: Carol Vogel (5/12/2011)
Μετάφραση: Λουκία Μητσάκου

Ετικέτες