Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 09:13

Νέα κυκλοφορία: "ΧΛΑΜΥΔΑ - Λεξικό ταινιών" του Άγγελου Πολύδωρου

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο "ΧΛΑΜΥΔΑ - Λεξικό ταινιών" (μια ιστορική μελέτη και καταγραφή ταινιών) ενός κινηματογραφικού είδους που βασίστηκε στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία και μυθολογία (και όχι μόνο).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

Ηρακλής, Ο Ιάσων Και Οι Αργοναύτες, Ο Τρωικός Πόλεμος, Οδύσσεια, Δούρειος Ίππος, Μέγας Αλέξανδρος, Μπεν Χουρ, Μασίστας, Σπάρτακος, Μονομαχία Γιγάντων, Ιούλιος Καίσαρ, Κλεοπάτρα, Η Πτώση Της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Χιτών, Ο Δημήτριος Και Οι Μονομάχοι, Οι Τελευταίες Μέρες Της Πομπηίας.


Υπάρχει κάποιος που να μην θυμάται ή να μην έχει δει, έστω στην τηλεόραση, μία από τις παραπάνω ταινίες των μέσων του 20ού αιώνα; Ή μήπως να μην έχει δει τις ταινίες, Ο Μονομάχος, Αλέξανδρος, Τροία, 300, Τιτανομαχία, των αρχών του αιώνα μας;

Όλες αυτές οι ταινίες και πολλές άλλες, που περιλαμβάνονται σ' αυτό το βιβλίο, αποτελούν την κατηγορία των φιλμ που το Hollywood ονόμασε Sword And Sandal Movies, ενώ η Cinecita μετονόμασε σε Peplum (Χλαμύδα, στα Ελληνικά). Πρόκειται για ταινίες, που αποτύπωσαν (και συχνότερα διαστρέβλωσαν) την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία και ιστορία. Δεν έχει σημασία όμως. Άφησαν τη σφραγίδα τους –έστω και ως cult movies- στην ιστορία του κινηματογράφου. Γι' αυτό και καταγράφονται σ' αυτό το λεξικό, με τους συντελεστές τους, με ένα σύντομο σχολιασμό και φωτογραφίες, σε μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης αυτού του είδους, στον ελληνικό χώρο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, πέραν των 262 ταινιών και 205 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες όχι μόνον με σκηνές από τις ταινίες, αλλά και από τα γυρίσματα, καθώς και αφίσες.

Τέλος, περιέχει και βιογραφίες των σημαντικότερων σκηνοθετών του κινηματογραφικού αυτού είδους.

***

Ο Άγγελος Πολύδωρος σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κινηματογράφο άρχισε να μελετά όταν σπούδαζε στο Πάντειο. Στη δημοσιογραφία μπήκε το 1987 και κριτική κινηματογράφου άρχισε να γράφει το 1990.
Πέραν του σχολιασμού και της καθημερινής παρουσίασης ταινιών στην εφημερίδα «Αμαρυσία», έχει γράψει πολλά ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα και έρευνες.
Η «Χλαμύδα» είναι η πρώτη του μεγάλη έρευνα, που εκδίδεται σε βιβλίο.

(Εκδόσεις: ΑΜΑΡΥΣΙΑ / Κατηγορία: Κινηματογράφος / Σελίδες: 205 / ISBN: 978-960-882-602-1)

Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27, 15124 Μαρούσι
τηλ: (+30)210 8066485, 210 8060211, 210 8026372, 210 8066507
fax: (+30) 210 8052013
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://www.amarysia.gr