Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 10:40

46α Δημήτρια 2011: Τα Δημήτρια στο "Ανετον" - "Απογραφή πληθυσμού"

Γράφτηκε από  Δ.Τ

Το Σάββατο 22, την Κυριακή 23 και την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», η σπονδυλωτή παράσταση με τίτλο «Απογραφή Πληθυσμού».


Το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεύρεσης έντεκα θεατρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, που συναντιούνται για πρώτη φορά σε ένα κοινό πρότζεκτ, ειδική παραγγελία του φεστιβάλ των «Δημητρίων» και βασισμένο σε μια ιδέα της Ιφιγένειας Ταξοπούλου, μέλους της καλλιτεχνικής επιτροπής των 46ων «Δημητρίων» και υπεύθυνης για το θεατρικό πρόγραμμα.

Οι ομάδες που συνεργάστηκαν είναι οι: «Α4Μ - Πειραματική ομάδα έρευνας παραστατικών τεχνών», «Άνευ Προηγουμένου», «Ars Moriendi», «C. for Circus», «contACT art club», «Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης», «Μαύρος Γάντζος», «Oberon», «ριSκο», «SourliBoom» και «Σχήμα εκτός άξονα».

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, με την συμμετοχή όλων των συντελεστών, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, να δοθεί η καλύτερη δυνατή «πριμοδότηση» στις τοπικές δυνάμεις, ώστε να προβάλλουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό, εντός και εκτός των ορίων της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέγκας ανακοίνωσε την απόφαση της Αντιδημαρχίας να παραχωρήσει το Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» σε όσες θεατρικές ομάδες δεν έχουν μία σταθερή βάση, τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2012, χωρίς καμία οικονομική απαίτηση.

Η Ιφιγένεια Ταξοπούλου, από την πλευρά της εκτίμησε ότι από τις πρώτες παραστάσεις, που δόθηκαν στα πλαίσια του αφιερώματος «Τα Δημήτρια στο Άνετον», έγινε φανερό το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό για τα έργα που παρουσιάστηκαν, κάτι που όπως τόνισε, δείχνει την δυναμική δημιουργία μιας νέας «θεατρικής πιάτσας» στην Θεσσαλονίκη.

Οι συντελεστές των ομάδων από την πλευρά τους, αναφερόμενοι στο πρότζεκτ της «Απογραφής Πληθυσμού», στάθηκαν ιδιαίτερα στο κομμάτι του αιφνιδιασμού, ακόμη και για τους ίδιους τους ηθοποιούς, αφού όπως διευκρίνισαν, πριν από κάθε παράσταση, θα γίνεται γνωστή με κλήρωση, η σειρά με την οποία θα παρουσιαστούν οι ομάδες.

Μοναδική κοινή σύμβαση παραμένει η επίσκεψη ενός απογραφέα σε κάποιο σπίτι, της ελληνικής επικράτειας. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν από ένα σύντομο μονόπρακτο, χωρίς η μία ομάδα να γνωρίζει την αισθητική και το περιεχόμενο των άλλων συντελεστών. Τα μονόπρακτα αυτά θα συνδεθούν στις τελικές δοκιμές, δημιουργώντας απρόβλεπτες εξελίξεις, καθώς φιλοδοξούν να αποδώσουν το περιπετειώδες μωσαϊκό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Οι παραστάσεις της «Απογραφής Πληθυσμού» θα ξεκινούν κάθε απόγευμα στις 6.Ετικέτες

Σχετικά Άρθρα