Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 10:48

Παρνασσός 2011-2012: Όαση ποιοτικής και προσιτής ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες!

Γράφτηκε από τον 
Τα τελευταία τρία χρόνια δημιούργησε αρκετό "θόρυβο" γύρω από τις μουσικές δράσεις του, ο ιστορικός "Παρνασσός", ο χώρος που εδώ και 146 χρόνια δραστηριοποιείται πολιτιστικά, κοινωνικά και επιστημονικά στην καρδιά της Αθήνας. Για τη σεζόν 2011-2012 το μουσικό του πρόγραμμα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον - λόγω της ποικιλομορφίας του - και είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει μια θέση στην ατζέντα μας.

Με έντονη κοινωνική ευαισθησία για την πλειοψηφία των παραστάσεων του το εισιτήριο δεν θα ξεπερνά τα 10-15 ευρώ, θα είναι δωρεάν για παιδιά κάτω από 12 ετών ενώ δεν θα λείψουν και οι παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το άνοιγμα της συνέντευξης τύπου από τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του Παρνασσού Κο Αντώνη Γιαμβριά ήταν ξεκάθαρο και ουσιαστικό:
{jb_quote}Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μια όαση ποιοτικής ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες, προσιτή στο κοινό{/jb_quote}
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσού δεν έχει δεχτεί ποτέ στην ιστορία του κρατική οικονομική στήριξη και βασίζεται εξ ολοκλήρου σε βοήθεια φίλων καλλιτεχνών, ιδιωτών και Πρεσβειών που στηρίζουν και υποστηρίζουν το έργο του. Μάλιστα όταν ανακοινώθηκε στην συνέντευξη τύπου ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για φέτος ήταν 10.000 ευρώ, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να διευκρινιστεί, ότι κατάφεραν ένα τόσο πλούσιο πρόγραμμα με αρκετή αυτοθυσία, την στήριξη φίλων Καλλιτεχνών και τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα.

Αξίζει την στήριξη όλων μας!

parnassos-sinenteuksi-typou

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 – 2012

Mo Michael Guttman  ASONMo Michael GuttmanΕναρκτήρια συναυλία: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, ώρα 20:30.
Με διπλά εγκαίνια ξεκινά η νέα περίοδος συναυλιών του Μουσικού Τμήματος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, καθώς η πρώτη συναυλία της περιόδου είναι και η πρώτη της νέας σειράς Νέοι Κλασικοί / Young Classical, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της specs 'n' arts και την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου Συλλόγου Παρνασσός, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια ένος νέου, ήδη βραβευμένου διεθνώς, κλασικού πιανίστα, του Απόστολου Παληού. Μέσα από τον συγκεκριμένο κύκλο θα παρουσιάζονται στο κοινό νέοι Έλληνες και ξένοι ταλαντούχοι μουσικοί σε σύμπραξη με καταξιωμένους κλασικούς καλλιτέχνες (6/10, 26/11, 17/12, 21/12, 21/1, 27/1, 4/2, 29/3, 28/4, 14 και 21/5). Στην εναρκτήρια συναυλία του κύκλου, που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο και με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα, το Σύνολο Εγχόρδων της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ, θα διευθύνει ο Βέλγος βιολονίστας και Μαέστρος Michael Guttman, με σολίστ τον βιρτουόζο Γάλλο σαξοφωνίστα Clément Himbert, απόφοιτο του Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Conservatoire de Paris και Φ.Σ. Παρνασσός.
Επίσης, συνεχίζεται με ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα η συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Δέκα συναυλίες που θα καλύψουν ένα τεράστιο εύρος της μουσικής δωματίου, από τον Johann Sebastian Bach μέχρι τον Nino Rota και τον Astor Piazzolla. Τίτλος του Κύκλου αυτού: «Μουσικές Δευτέρες με Σύνολα της ΚΟΑ».

PabloZinger around the piano festivalPablo Zinger: Around the piano festivalΜεταξύ 5 – 12 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα η καθιερωμένη πλέον γιορτή του πιάνου, το Φεστιβάλ «γύρω απ'το πιάνο», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αλεξάνδρας Νομίδου και με την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, με καλεσμένους 34 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους θα παίξουν για πρώτη φορά για το αθηναϊκό κοινό, ανάμεσά τους, η τσελίστα Diana Ligeti, εγγονή του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, ο αυθεντικός ερμηνευτής και συνεργάτης του Astor Piazzolla, πιανίστας Pablo Zinger με την Αργεντίνα μέτζο Désirée Halac, η νεαρή και διεθνώς βραβευμένη Ελληνίδα πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου, το δυνατό πιανιστικό ντούο των Daniel Rivera & Gabriele Baldocci, ανάμεσα σε άλλους... (5, 7, 8 & 12 Νοεμβρίου).

Εγκαινιάζεται επίσης, συνεργασία με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (29/1, 19/2, 18/3, 1/4). Πρόκειται για τέσσερις συναυλίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν Κυριακή πρωί και θα «κινούνται» γύρω από τον Αντόνιο Βιβάλντι και τους σύγχρονούς του. Οι σολίστ που θα πλαισιώσουν τις συναυλίες είναι όλοι νέοι μουσικοί, εξαιρετικά ταλαντούχοι που ήδη έχουν διαγράψει μια σημαντική πορεία.

Διευρύνεται ο Κύκλος συνεργασίας με σημαντικές Ορχήστρες, όπως την Amsterdam Sinfonietta (στο πλαίσιο του φεστιβάλ «γύρω απ' το πιάνο», Δευτέρα 7 Νοεμβρίου), τη Musica Vitae από τη Σουηδία, με σολίστ τους Anton Martynov και James Crabb (18 Φεβρουαρίου), διεθνούς κύρους σύνολα μουσικής δωματίου, όπως το Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (12 Ιουνίου), την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου (12 Δεκεμβρίου), το σύνολο μαντολίνων Αθηναϊκό Κουιντέτο με σολίστ τον περίφημο Ιταλό μαντολινίστα Ugo Orlandi (Κυριακή πρωί, 11 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο), καθώς και σημαντικό αριθμό ρεσιτάλ και συναυλιών μουσικής δωματίου, με συμμετοχή σπουδαίων Ελλήνων και ξένων μουσικών.
Τέλος, η επανασυσταθείσα «Αθηναϊκή Μανδολινάτα», η οποία υπό την ίδρυση και διεύθυνση του Ν. Λάβδα, σημείωσε αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποκτά στέγη στο κεντρικό κτίριο του Φ.Σ. Παρνασσός.Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, διοργανώνεται ο 1ος Super Jazz Marathon/ unplugged με τη συμμετοχή 3 νέων και 12 μουσικών από την αφρόκρεμα της τζαζ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αυτοσχεδιαστή πιανίστα και συνθέτη Γιώργου Ψυχογιού, ενώ έχει προγραμματιστεί και ένας κύκλος συναυλιών έθνικ μουσικής, ανάμεσά τους, από την Κάτω Ιταλία, το κουαρτέτο Enza Pagliara, και φαδίστας απο την Πορτογαλία (26/1, 24/2, 10/3, 27/4).
Tέλος, σημαντική θα είναι η συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 20 Δεκεμβρίου, με ένα αφιέρωμα στον Αντίοχο Ευαγγελάτο και στις 22 Δεκεμβρίου με ένα εορταστικό Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα των Φοιτητών του Τμήματος.

Πληροφορίες ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Γιαμβριάς
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οργάνωση παραγωγής, προβολή & διεθνείς σχέσεις: specs 'n' arts
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.| www.specsnarts.gr
Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: Υπηρεσία εισιτηρίων
ticket services: τηλ. 210 7234567, www.ticketservices.gr
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.