Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010 14:59

Διαγωνισμός καλλιτεχνικής απεικόνισης μαθηματικών από "ΤΟ ΒΗΜΑ" (Προθεσμία 26/9/2010)Ο διαγωνισμός Imaginary διοργανώνεται από την εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach. Εκφράστε τη δημιουργικότητά σας μέσα από τα μαθηματικά δημιουργώντας καλλιτεχνικές απεικονίσεις αλγεβρικών επιφανειών με το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα Surfer. Δεν χρειάζεται να έχετε υψηλές μαθηματικές γνώσεις _ αρκεί να το δοκιμάσετε! Οι αλγεβρικές απεικονίσεις δημιουργούνται από απλές εξισώσεις με τρεις συνιστώσες, x, y, z: όλα τα σημεία του χώρου που «λύνουν» την εξίσωση την οποία έχετε διαλέξει σκιαγραφούν ένα σχήμα. Για παράδειγμα, η εξίσωση x2 + y2 + z2 = 1 δίνει μια σφαίρα. Στη συνέχεια χρωματίζετε το σχήμα σας με τα χρώματα που προτιμάτε.

Ο διαγωνισμός απαιτεί κυρίως δημιουργικότητα και φαντασία αλλά και κάποιες μαθηματικές ικανότητες αν θέλετε να διατυπώσετε δικές σας εξισώσεις ή να αλλάξετε τους δεδομένους τύπους για να φτιάξετε την εικόνα που εσείς θέλετε. Οι ικανότητες αυτές έρχονται με την εξάσκηση. Στόχος του Surfer άλλωστε είναι να σας μάθει τα μαθηματικά σαν παιχνίδι.

Κατεβάστε το Surfer και το εγχειρίδιο οδηγιών. Αφού δημιουργήσετε την εικόνα σας, δώστε της έναν τίτλο και αποθηκεύστε την πατώντας το Save (εικονίδιο δισκέτα) που βρίσκεται κάτω δεξιά (format. png image). Αν θέλετε να την υποβάλετε για συμμετοχή στον διαγωνισμό, ταχυδρομήστε την ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Μην παραλείψετε να αναφέρετε τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιήσατε και τα στοιχεία σας. Ο διαγωνισμός διαρκεί από τις 16 Μαΐου ως τις 26 Σεπτεμβρίου 2010.
Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον Για όποιες απορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.