Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 16:42

Γλύκα Στόιου, Αγγελική Καρακαξίδου: «Η πάλη για την εξουσία δε σταματάει ποτέ»

Γράφτηκε από την 

H εταιρία θεάτρου Lamba παρουσιάζει τη μαύρη κωμωδία της Γλύκας Στόιου «ΣΚΟΥΛΗΚΟΤΡΥΠΑ». Η «Σκουληκότρυπα» επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος... Το 2011 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα και φέτος, μετατρέπει και πάλι τη σκηνή σε θανάσιμη αρένα για 4 παραστάσεις.

Η Γλύκα Στόιου και η Αγγελική Καρακαξίδου μίλησαν στο Art Magazine.

 

-Η «Σκουληκότρυπα» επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος... γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το έργο ξανά; Γιατί τώρα;

Αγγελική Καρακαξίδου: Τη «Σκουληκότρυπα» μού την είχε δώσει να τη διαβάσω στο παρελθόν η Γλύκα και κατευθείαν μου κίνησε το ενδιαφέρον. Έτσι, σε ένα κουβεντολόι ένα από τα ελεύθερα απογεύματα της περιοδείας με τους «Δον Κιχώτες», τη θυμηθήκαμε. Εκείνη τη στιγμή, μάλλον το μυαλό της Γλύκας άρχισε να παίρνει άλλες στροφές και όταν μου το πρότεινε, άστραψε το δικό μου μάτι!

Γλύκα Στόιου: Η «Σκουληκότρυπα» είναι ένα έργο που αλλάζει. Πρόκειται ένα παιχνίδι γνώσεων που παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη ζωή 10 κατά συρροή δολοφόνων. Αλλάζεις τις ιστορίες, αλλάζεις τους δολοφόνους, αλλάζεις τις ερωτήσεις κι έχεις ένα άλλο έργο στα χέρια σου, με την ίδια δομή και την ίδια διάθεση. Γιατί τώρα; Δεν ξέρω. Σε αυτά τα θέματα λειτουργώ με το ένστικτο. Το Αγγέλων Βήμα αγαπάει αυτό το έργο και κατά καιρούς συζητούσαμε για το πώς και το πότε θα το ξαναπαρουσιάσουμε με άλλη σκηνοθεσία. Βρέθηκε η Αγγελική στο δρόμο μου, οι ιστορίες μυστηρίου είναι πάντα γοητευτικές, οι κατά συρροή δολοφόνοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, η πάλη για την εξουσία δε σταματάει ποτέ και για πολλούς ακόμα λόγους.

-Λόγοι για να δει κανείς την παράσταση...

Γ.Σ.: Για να γελάσει. Για να αποκτήσει άχρηστες πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση κατά συρροή δολοφόνων που έχουν γράψει τη δική τους εγκληματική ιστορία. Για να φάει τα κουλουράκια της Τσιαντσούλι.

Α.Κ.: Είναι μούλτι κούλτι, έχει τα πάντα, σε μια ώρα θα προλάβει να δει 11 ιστορίες, δεν είναι και λίγο.

-Γιατί οι ηρωίδες είναι δύο γυναίκες; Ποιες είναι οι διαστάσεις αυτού; Η Μπέττυ και η Μπου αλληλοσυμπληρώνονται;

Α.Κ.: Η Γλύκα κι εγώ είμαστε δυο γυναίκες. Η Μπέττυ και η Μπου είναι δυο ανθρώπινα πλάσματα χωρίς ηλικία και φύλο. Είναι η μία ο καθρέφτης της άλλης, αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται. Όπως τα ζευγάρια, που μετά από πολλά χρόνια φτάνουν στο σημείο να μοιάζουν, χωρίς όμως να χάνουν τις λεπτομέρειες που βοηθούν στην ένωση και στην ολοκλήρωση του παζλ.

Γ.Σ.: Θα μπορούσαν να είναι δύο άντρες. Ο Μπάμπης και ο Φλου. Ή ένας άντρας και μία γυναίκα. Το παιχνίδι διαμορφώνεται ανάλογα με τους παίκτες. Η Μπέττυ και η Μπου είναι εγκλωβισμένες μέσα στον κόσμο τους. Θέλει η μία να εξοντώσει την άλλη, γιατί έχει βαρεθεί να τη βλέπει συνέχεια, αλλά και οι δύο κατανοούν βαθιά ότι υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία. Καμιά δε θέλει να μείνει μόνη στον κόσμο της.

-Πόσο δύσκολο είναι όλο το βάρος μίας παράστασης να πέφτει μόνο πάνω σας;

Γ.Σ.: Δεν είναι πυρηνική φυσική. Αυτό σπουδάσαμε. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε. Και μας αρέσει. Έχει τρομερό άγχος και τρέξιμο, όπως γίνεται σε όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με κόσμο, αλλά κάπως πρέπει να ζήσουμε όλοι.

-Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με το College of Fine Art, Culture & Design BORGIAS.

Γ.Σ.: Παραδίδω μαθήματα Πολιτιστικής Διαχείρισης στη σχολή BORGIAS και μόνο θετικά μπορώ να μιλήσω γι' αυτή τη συνεργασία. Ο Ιωάννης Βοργίας είναι ένας άνθρωπος που έχει τον πολιτισμό μέσα του και αυτό τον κάνει σπουδαίο καλλιτέχνη. Ο ίδιος, μαζί με μια ομάδα από μαθητές και μαθήτριές του, καθώς και η Αλεξάνδρα Μπαρή που είναι καθηγήτρια στη σχολή, θα σκιτσάρουν διακριτικά πρόσωπα και αντιδράσεις την ώρα της παράστασης. Όπως κάνουν οι σκιτσογράφοι της αστυνομίας ή όπως έκαναν παλιά οι σκιτσογράφοι στα δικαστήρια. Εμείς φυσικά θα τα χαρίζουμε στους θεατές.

-Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατής» και τι ως «ηθοποιός»;

Γ.Σ.: Η μεταμόρφωση. Το παιχνίδι. Η γνώση. Η ομαδικότητα. Η δημιουργία.

Α.Κ.: Είτε ζήσω 5 είτε 85 χρόνια ακόμα, δε θα προλάβω να γίνω 30 επαγγέλματα, άντρας, γυναίκα, παντρεμένη-χωρισμένη-με παιδιά ή χωρίς. Νομίζω ότι αυτό είναι που με εξιτάρει και ίσως οδηγήθηκα κάπου εδώ. Στη «Σκουληκότρυπα» μόνο παίρνω μια γεύση από 11 διαφορετικά πλάσματα!

-Από που αντλείτε γενικά την έμπνευση σας ως δημιουργός, κα. Στόιου;

Γ.Σ.: Από παντού!

-Μιλήστε μας για τα επόμενα σας σχέδια.

Γ.Σ.: Πάμε με τη «Σκουληκότρυπα» Θεσσαλονίκη και αλλού, ετοιμάζουμε το «Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι και συνεχίζουμε για 3η χρονιά τους «Δον Κιχώτες» σε σχολεία, πλατείες και θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Τον Ιούνιο πάω Αλάσκα στο 23ο Last Frontier Theatre Conference όπου θα παρουσιαστεί η διασκευή του Δον Κιχώτη μαζί με άλλα κείμενά μου από Αμερικανούς καλλιτέχνες. Ανυπομονώ! Θα είμαι η μοναδική Ελληνίδα, θα παρουσιάσω κι εγώ ως ηθοποιός κείμενα άλλων συγγραφέων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά και θα δω πώς είναι να ζει κανείς σε μια γωνιά του σύμπαντος όπου έχει μόνο μέρα!

Πληροφορίες
«Σκουληκότρυπα» της Γλύκας Στόιου

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΗΜΕΡA ΚΑΙ ΩΡA ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή & Σάββατο
29 & 30 Μαΐου 2015
5 & 6 Ιουνίου 2015
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 10€
ΣΕΗ, ανέργων: 5€
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά

Θέατρο Αγγέλων Βήμα
Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
www.aggelonvima.gr

Για κρατήσεις θέσεων:
- Στα τηλέφωνα του θεάτρου 210 5242211 & 210 5242213

Έκθεση εικόνων


Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/