Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 13:47

Βασίλης Λύκος: «Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς μουσικούς με πηγαίο ταλέντο.»

Γράφτηκε από την 

Τo KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζοντας την έντονη καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του λειτουργία και εστιάζοντας στην οικογένεια των εγχόρδων, εγκαινιάζει μια νέα ενότητα –με σειρές ρεσιτάλ, σεμιναρίων και διαγωνισμών- με την ονομασία «Ο KYKLOS με τα έγχορδα».

Ο τσελίστας Βασίλης Λύκος μίλησε στο Art Magazine λίγο πριν το ρεσιτάλ στο Ωδείο Αθηνών.

 

 

Ποιά είναι η σχέση βιολοντσέλου και πιάνου κατά τη γνώμη σας; Είναι αντιθετική, συμπληρωματική, αρμονική;
Ισχύουν και τα τρία κατά περίπτωση, αναλόγως τη γραφή του έργου και την έμπνευση του δημιουργού.

Με τι γνώμονα κάνατε τη συγκεκριμένη επιλογή ρεπερτορίου;
Την αρμονική και συμπληρωματική σχέση των δυο οργάνων· με αλλά λόγια τον διάλογο που προκύπτει απ΄τη γραφή των έργων.

Πιστεύετε πως το έργο των συγκεκριμένων συνθετών που επιλέξατε «συνδιαλέγεται» τρόπον τινά;
Σε ένα βαθμό ναι, με κοινά στοιχεία θρησκευτικότητας και πνευματικότητας στον Μπλοχ και Μπαχ και σίγουρα κοινών εβραϊκών μοτίβων Σοστακόβιτς και Μπλοχ παρά την έντονα διαφορετική γραφή των δημιουργών.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με το KYKLOS ENSEMBLE;
Η δική μου κατόπιν πρότασης του Δημήτρη Δεσύλλα Γενικού Διευθυντή του KYKLOS ENSEMBLE η οποία με τιμά ιδιαίτερα, όσον αφορά στη Μαρία Μοσχίδου προτείναμε στο KYKLOS ENSEMBLE από κοινού το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στην ενότητα "ο ΚΥΚLOS με τα έγχορδα". H πολύχρονη συνεργασία μας με την Μαρία με τον πιάνο τριο IN VIVO -και όχι μόνο- δημιουργεί ένα καλό πεδίο για ένα πρόγραμμα σαν κι'αυτό.

Μιλήστε μας για το κοινό της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα. Πόσο δύσκολο είναι να «περάσουν» συναυλίες σαν και αυτή στο ευρύ κοινό πιστεύετε;
Στην Ελλάδα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων που αγαπάνε την κλασική μουσική, χρειάζονται όμως περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις από τους καλλιτέχνες, κάτι που το KYKLOS ENSEMBLE υποστηρίζει και επιδιώκει με συνέπεια. Επίσης περισσότεροι συναυλιακοί χώροι με σωστές προδιαγραφές είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργηθούν.

Ποιές είναι οι προοπτικές που έχει ένας σολίστας κλασικής μουσικής στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς μουσικούς με πηγαίο ταλέντο. Η πολιτεία όμως απ' την άλλη αδιαφορεί επιδεικτικά αρνούμενη να εντάξει τον πολιτισμό στις προτεραιότητές της και τον κοινωνικό ιστό. Για τους παραπάνω λόγους οι έλληνες καλλιτέχνες ακροβατούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν μέσα σ' αυτό το αβέβαιο και ανασφαλές τοπίο.

Πώς κρίνετε το επίπεδο της διδασκαλίας στη χώρα μας;
Υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι «δάσκαλοι» όπου σε προσωπικό επίπεδο επιδεικνύουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Στο συλλογικό όμως πεδίο η αδιαφορία της πολιτείας και πάλι πρωταγωνιστεί.

Θα επιθυμούσατε να «δοκιμαστείτε» και σε άλλα μουσικά είδη;
Όλα είναι πιθανά!

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Μαζί με το KYKLOS ENSEMBLE τα προγράμματα όπως και η πρώτη χρονιά έδειξε θα συνεχίσουν να είναι ευφάνταστα, πολλά, εναλλακτικά και κυρίως άκρως ποιοτικά.΄Οσον αφορά στα προσωπικά μου σχέδια σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε προσπαθώ να είμαι δημιουργικός με βασικό πάντα στόχο το συλλογικό όραμα.

Πληροφορίες:
Ο KYKLOS με τα έγχορδα
Ρεσιτάλ βιολοντσέλου

Ημερομηνία: 31 Μαΐου 2014
Έναρξη: 21:00
Αίθουσα δοκιμών του KYKLOS στο Ωδείο Αθηνών
Είσοδος: 10 € / 2 € (άνεργοι-φοιτητές)

Έκθεση εικόνων


Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/