Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 18:16

Οι 6 νικητές του Διαγωνισμού Διηγήματος «ΛόγωΤέχνης» γράφουν για την έμπνευση

Γράφτηκε από τον 

Ο 3ος Διαγωνισμός Διηγήματος «ΛόγωΤέχνης» που διοργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Artspot», ήταν ο πιο επιτυχημένος μέχρι σήμερα. Οι 1469 συμμετοχές έγκυρων διηγημάτων στον διαγωνισμό έκαναν το έργο της Κριτικής Επιτροπής ιδιαίτερα δύσκολο, όπως ανέφεραν τα μέλη της, λόγω του υψηλού συγγραφικού επιπέδου.

 

Η αγωνία μηνών κορυφώθηκε κατά την διάρκεια της τελετής απονομής που έγινε το Σάββατο 6 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, και τελικά χειροκροτήσαμε τους 6 νικητές που ξεχώρισαν και απολαύσαμε την ανάγνωση των 3 πρώτων διηγημάτων.

Επόμενο βήμα του διαγωνισμού είναι η έκδοση της συλλογής με τα 40 καλύτερα διηγήματα από τις Εκδόσεις Καλέντη.

Μέχρι τότε, ζητήσαμε από τους 6 νικητές να μας γράψουν ένα κείμενο έως 100 λέξεις, απαντώντας στο δύσκολο ερώτημα "Τι είναι για εσάς έμπνευση;".

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα τους νικητές του διαγωνισμού μέσα από τα κείμενά τους, αλλά και μερικά βιογραφικά στοιχεία τους.

Απολαύστε τους!

Antigoni Sdrolia

 Η Αντιγόνη Σδρόλια (1η νικήτρια) γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Της αρέσουν τα ταξίδια, κατά προτίμηση τα μακρινά. Ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μην είναι ποτέ αρκετός. Σήμερα ζει στο Βόλο κι εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η έμπνευση είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά κι ανέλπιστα... έμπνευση όχι μόνο για να γράψω κάτι, αλλά για να κάνω κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Να σκαρώσω μια ευφάνταστη έκπληξη, να συντάξω μια εμπνευσμένη αφιέρωση, να γράψω μια ιστορία σαν να μου τη λέει στο αυτί κάποιος άλλος. Η Μούσα των αρχαίων; Το υποσυνείδητο; Ή μήπως οι εικόνες της καθημερινότητας που συσσωρεύονται και ασφυκτιούν κι αναζητούν τρόπο να μετουσιωθούν σε κάτι άλλο; Θεωρώ ότι η έμπνευση, από όπου κι αν πνέει, ξεκινάει ως αόριστο συναίσθημα, ως γενική σύλληψη, ως ξαφνική φαεινή ιδέα, αλλά χρειάζεται επειγόντως τη λογική να την υποτάξει και να της δώσει σχήμα.

2 FoivosMpotsisΟ Φοίβος Μπότσης (2ος νικητής) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι. Διακρίθηκε στο διαγωνισμό νέων σεναριογράφων των Mega/Filmnet και συνεργάστηκε με τους Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου (Safe sex Tv Series, 2004-2007). Το 2008 τιμήθηκε με το A΄ Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για το έργο «Φλαμίνγκος». Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων («Μωβ εκόν») κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις Μελάνι.

 Έμπνευση για μένα είναι το εδώ και το τώρα. Σε όλη τους τη χρωματική κλίμακα - απ' το απόλυτο λευκό ως το απόλυτο μαύρο. Δεν μπορώ, π.χ., αυτή τη στιγμή, να φανταστώ μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης απ' την Αθήνα της κρίσης. Ναι, ο ήλιος λάμπει πάντα υπέροχα στον αττικό ουρανό, αλλά δες πόση ασχήμια φωτίζει πια. Κι όμως, στην άκρη αυτής της απέραντης, γκρίζας ασφάλτου που θέλουμε-δεν θέλουμε περπατάμε, έχουν φυτρώσει κάτι παράξενα, άγρια λουλούδια, που δεν έχει ξαναδεί ή μυρίσει κανείς. Δεν ξέρω, αλλά κάτι μου λέει ότι γι' αυτά τα λουλούδια αξίζει να γραφτούν οι πιο ωραίες ιστορίες.

AkisPapantonisΟ Άκης Παπαντώνης (Αθήνα, 1978 - 3ος νικητής) σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πεζά του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και βρετανικά λογοτεχνικά περιοδικά (μεταξύ άλλων: (δε)κατα, Πλανόδιον, Poetix, Εντευκτήριο, Open Pen), κριτικά σημειώματά του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Διακρίθηκε στο διαγωνισμό Hotel Μετανάστευση και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο Είμαστε όλοι μετανάστες (Πατάκης, 2007). Το πρώτο του βιβλίο θα κυκλοφορήσει το 2013 από τις εκδόσεις Κίχλη.

Δε γνωρίζω τι είναι έμπνευση. Ούτε πως λειτουργεί. Δε μπορώ καν να πω με σιγουριά τι είναι αυτό που με παρακινεί να γράψω. Αντίθετα, μπορώ να απαριθμήσω καταστάσεις που, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, δε με αποθαρρύνουν από το να δοκιμάζω (και να δοκιμάζομαι) στο πληκτρολόγιο• για παράδειγμα, η αγχώδης καθημερινότητα, η αναμέτρηση με τον εαυτό, η απογοητευτική εποχή στην οποία (ανα)βαπτιζόμαστε. Εν τέλει, η συνισταμένη όλων αυτών αποτυπώνεται στη λευκή σελίδα. Όλα είναι αφηγήσεις από δεύτερο χέρι—ξαναχωνεμένες, (επαν)επινοημένες, βαλμένες το μέσα έξω. Ιστορίες, δηλαδή, που τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία.

thessalonikeusΟ Χρίστος Θεσσαλονικεύς (4ος νικητής) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Σπούδασε μουσική, θέατρο στο Κ.Θ.Β.Ε. και θεατρική γραφή στην Ε.Ε.Θ.Σ. Έχει γράψει θεατρικά, μυθιστορήματα, διηγήματα και ένα λιμπρέτο. Έργα του έχουν βραβευτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΠΑΡΝΑΣΣΟ. Διήγημά του περιλαμβάνεται σε συλλογή με έργα ελλήνων και άγγλων συγγραφέων στην Μεγάλη Βρετανία. Επίσης ασχολείται με την σκηνοθεσία, παίζει κιθάρα, τραγουδάει και γράφει στίχους. Είναι τακτικό μέλος του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.

Έμπνευση είναι αυτό το θηλυκό που μπορεί να γίνει τυφώνας και απαλό αεράκι, ταυτόχρονα. Έτσι σάρωσε, από την αρχή του χρόνου, τις μεγάλες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, για να μπορούμε εμείς σήμερα να έχουμε θεμέλια γερά να χτίσουμε με λέξεις, σ' ένα λευκό χαρτί, τον κόσμο μας. Είναι η σπίθα που σιγοκαίει μέσα μας κι αν βρει πρόσφορο έδαφος γίνεται στέρεη φλόγα. Στα νερά της βαφτίζονται οι σελίδες κάθε βιβλίου που γράφεται και μιλάει στην ψυχή και στο μυαλό των ανθρώπων. Είναι ένας δρόμος που μας διαλέγει, δεν τον διαλέγουμε. Εμείς απλά τον ακολουθούμε.

IoannaMpampetaΗ Ιωάννα Μπαμπέτα (5η νικήτρια) σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Παρουσιάζει παιδικά βιβλία στον «Μαγικό Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου» (βραβείο ΙΒΒΥ) και στην εφημερίδα «Ελληνική Γνώμη» (Καναδάς). Κείμενα της έχουν βραβευτεί από το diavasame.gr, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Βιβλία της:
Εκδόσεις Μεταίχμιο: «Η Μελίνα ντετέκτιβ», «Ο βασιλιάς λύκος», «Πριγκιπικά γενέθλια».
Εκδόσεις Λιβάνη: «Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου» (βραχεία λίστα κρατικών βραβείων 2012).
Εκδόσεις Ψυχογιός: «Η νταντά μου».

Η Έμπνευση είναι η καλύτερη μου φίλη. Την αγαπώ και την φροντίζω. Η πόρτα μου είναι πάντοτε ανοιχτή για εκείνη. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν με ειδοποιεί για την επίσκεψή της. Αν δω, ακούσω, μυρίσω, αγγίξω κάτι που μου κάνει εντύπωση μπορεί να έρθει κάνοντας μεγάλο σαματά κι άλλοτε εντελώς αθόρυβα .
Κάνει πάντα του κεφαλιού της. Όταν την έχω ανάγκη και αποζητώ την παρέα της, μου κάνει παιχνίδια και εξαφανίζεται. Άλλες φορές πάλι που μπορεί να ασχολούμαι με πράγματα άσχετα, κάνει την εμφάνισή της.
Η αλήθεια όμως είναι πως την έχω χαϊδεμένη. Τα παρατάω όλα για χάρη της.

GiannisTsirbasΟ Γιάννης Τσίρμπας (6ος νικητής) γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και εκλεγμένος λέκτορας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Διηγήματά του έχουν διακριθεί και έχουν δημοσιευθεί στους αντίστοιχους συλλογικούς τόμους στο διαγωνισμό διηγήματος «Hotel Μετανάστευση» των εκδόσεων Πατάκη (2007) και «Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια πόλη που αλλάζει» του Βρετανικού Συμβουλίου (Ιανός, 2009). Επίσης, διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο», καθώς και στο Ίντερνετ.

Νομίζω ότι δεν είχα ποτέ μου «έμπνευση», με την έννοια τουλάχιστον της αιφνίδιας ενεργοποίησης της γραφής από ένα εξωτερικό ερέθισμα, μια εμπειρία, μια εικόνα. Για μένα η γραφή είναι δυο πράγματα: σκληρή δουλειά και εσωτερικό βάσανο που θέλει να βγει και να παίξει ξύλο με κάποια εκδοχή της πραγματικότητας. Το βάσανο αυτό όμως, αυτό που «με καίει» υποθέτω, είναι διαρκώς εκεί και ταΐζεται με όλες τις φωνές που ακούν τα αυτιά μου και όλες τις εικόνες και ιστορίες που βλέπουν και διαβάζουν τα μάτια μου και, όταν βρει το ρυθμό του και συντονιστεί, μετά από αμέτρητα γράψε-σβήσε, μετουσιώνεται σε αφήγηση.

Στην τελετή βράβευσης που έγινε το Σάββατο 6 Απριλίου, τον 6ο έπαινο λαμβάνει ο Γιάννης Τσίρμπας με το διήγημα «Θερμοκοιτίδα», τον 5ο έπαινο λαμβάνει η Ιωάννα Μπαμπέτα με το διήγημα «Ο σαλός του χωριού μου» και τον 4ο έπαινο ο Χρίστος Θεσσαλονικεύς με το διήγημα «Αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν». Το τρίτο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε το διήγημα «Φωνές με λέπια» του Άκη Παπαντώνη από την Οξφόρδη της Μ. Βρετανίας. Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε το διήγημα «Απέναντι» του Φοίβου Μπότση. Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού ήταν η Αντιγόνη Σδρόλια από τον Βόλο, με το διήγημα «Το γράμμα Ξ».

 

Γιάννης Φαρσάρης

Σπούδασα Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκα το 1973 στην Ιεράπετρα και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως καθηγητής πληροφορικής. Έχω δημιουργήσει την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK, την καθημερινή πλατφόρμα διηγημάτων ONE:STORY. Ιδρυτικό μέλος του Διαγωνισμού Διηγήματος "ΛογωΤέχνης".