Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 02:22

Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη: "Το Enter Art θέλει να προβάλλει τη δουλειά νέων καλλιτεχνών και να τους δώσει πρόσβαση σε μια διαδικτυακή αγορά."

Γράφτηκε από τον 

Ανάμεσα στις ιδέες που θα παρουσιαστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Disrupt Startup SacelUp 2014, ειναι αυτή της Enter-Art. Όταν διάβασα για το αντικείμενο της ιδέας, θέλησα σχεδόν αυτόματα να μάθω -και τελικά να μοιραστώ μαζί σας- τις σκέψεις αυτών των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο εν μέσω κρίσης και μάλιστα με αντικείμενο την Τέχνη! Σε μια συνέντευξη αστραπή η Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη μας μίλησε για αυτό το ενδιαφέρον startup.

- Ποια είναι τα μέλη της ομάδας σας και με τι ασχολείστε στην εκτός startup ζωή σας;

Η Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη, η Λίνα Δαμουλά, ο Νίκος Βασιλειάδης και ο Μάνος Καλαϊτζόγλου. Η Χριστιάνα έχει ασχοληθεί με πολιτιστική διαχείριση και δημοσιογραφική έρευνα, η Λίνα με δημοσιογραφική έρευνα και σκηνοθεσία, ο Νίκος είναι προγραμματιστής και ο Μάνος UX/UI designer. Μας ενώνει η αγάπη μας για την τέχνη και τη δημιουργία. Την ομάδα συμπληρώνουν curators και καλλιτέχνες που λειτουργούν σε συμβουλευτικό επίπεδο .

- Τι πράγμα ήταν η αφορμή που πυροδότησε την ανάγκη σας για μια startup που έχει ως βάση την Τέχνη;

Αφορμή στάθηκε η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τους νέους καλλιτέχνες στο διαδίκτυο, αλλά και η αναζήτηση είναι προβληματική. Θέλαμε να δούμε δουλειές νέων ανθρώπων αλλά η εύρεση τους ήταν μια δύσκολη διαδικασία.

- Περιγράψτε μας τι ακριβώς θα κάνει η ιστοσελίδα σας.

Το Enter Art θέλει να προβάλλει τη δουλειά νέων καλλιτεχνών και να τους δώσει πρόσβαση σε μια διαδικτυακή αγορά. Σκοπός μας είναι κάθε καλλιτέχνης που φιλοξενείται στο enterart.net να έχει το δικό του webdocumentary, δηλαδή κείμενο, εικόνα, βίντεο και ήχο, στο οποίο συστήνεται στον κόσμο, ή μιλάει για ότι τον απασχολεί, αλλά και χώρο να δείξει τη δουλειά του και -γιατί όχι;- να πουλήσει έργα του online.

- Σκέφτεστε να πραγματοποιείτε εικαστικές εκθέσεις, offline;

Η διοργάνωση εκθέσεων σε φυσικό χώρο είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε, αλλά δεν είναι προτεραιότητά μας. Μας απασχολεί περισσότερο η δημιουργία διαδραστικών εκθέσεων στο διδίκτυο. Αλλά κι αυτό είναι μελλοντικό σχέδιο.

- Απευθύνεται στην Ελλάδα μόνο;

Το enterart.net είναι αγγλόφωνο και απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό

- Αν κάποιος ενδιαφέρεται να σας δείξει την δουλειά του, που μπορεί να απευθυνθεί;

Αν κάποιος καλλιτέχνης ενδιαφέρεται να μας δείξει την δουλειά του μπορεί να στείλει email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

- Πότε πιστεύετε ότι θα βρίσκετε online;

Ελπίζουμε ότι το site θα είναι online από τα τέλη Δεκέμβρη 2014.

- Σας ανακάλυψα μέσω του Disrupt που γίνεται στην Αθήνα το προσεχές Σαββατοκύριακο. Πως σας φαίνεται αυτή η πρωτοβουλία και γενικότερα το οικοσύστημα των startup στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Υπάρχουν πολύ καλές πρωτοβουλίες στο χώρο των startups. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό αυτό. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Το να δημιουργήσεις μια εταιρία και κυρίως το να την κρατήσεις ανοιχτή, είναι δύσκολη υπόθεση. Θέλει πολλές αλλαγές το σύστημα για να μην αποτύχει πλήρως. Σας παραπέμπω στο startupmanifesto.gr

- Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε, όσο αφορά την «EnterArt»;

Η μεγαλύτερη δυσκολία; Πολλές δυσκολίες!  Αρχικά το δύσκολο ήταν να εξηγήσουμε και να καταλάβουν οι άνθρωποι τι ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε και για ποιό λόγο. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η σύγχρονη τέχνη είναι για λίγους και ότι δεν τους αφορά. Επίσης ξεκινήσαμε χωρίς κανένα κεφάλαιο, σαν τους τρελούς! Και η έλλειψη κεφαλαίου δε μας βοήθησε και να προχωρήσουμε όσο γρήγορα θέλαμε. Γιατί στην ουσία δεν μπορούμε να πληρώνουμε τους συνεργάτες μας. Οπότε έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που να πιστέψουν στην ιδέα μας και να γίνουν κι αυτοί μέτοχοι στην εταιρία. Αυτό μας πήρε αρκετό χρόνο, αλλά τώρα πια έχουμε φτιάξει έναν καλό πυρήνα και φυσικά ελπίζουμε ότι θα μεγαλώσει κι άλλο.

- Είστε αισιόδοξη για την νέα γενιά;  Τι σας έχει κάνει πιο πολύ εντύπωση από την τριβή σας με πρωτοβουλίες όπως το Egg ή το Disrupt;

Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη αναγκη του κοσμου για δημιουργικότητα, καινοτομία και νέες πρωτοβουλίες και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Christiana-chiranagnostaki Lina Damoula Manos Kalaitzoglou Nikos Vasileiadis

- Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει μια καλή ιδέα, ένα αξιόλογο και ελπιδοφόρο εμπορικά start up;

Καλή ομάδα. Πολύ καλή ομάδα. Υπομονή, επιμονή και καλή ομάδα!

- Καλή επιτυχία!

 

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.