Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 11:47

Σωτηρία Αντωνοπούλου: "... για την τέχνη και την Κέα"

Γράφτηκε από την 

Στο μικρό νησί των Κυκλάδων, την Κέα, με τη πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα που εκτείνεται σε βάθος χρόνου, η Σωτηρία Αντωνοπούλου δημιούργησε το 2008 την αίθουσα τέχνης art s.a., σ' ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, το Βουρκάρι. Με αφορμή τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, μιλήσαμε μαζί της για την gallery και την όμορφη Κέα.

- Τι σας ώθησε να πάτε στο νησί και να ασχοληθείτε με την τέχνη;

Στην Κέα βρέθηκα τυχαία , όταν το 1994 ήρθα για πρώτη φορά ένα Σαββατοκύριακο για διακοπές. Αμέσως άρχισα να συνεργάζομαι με την Βουρκαριανή, την γκαλερί που για χρόνια είχαν εκθέσει πολλοί γνωστοί ζωγράφοι και αποτελούσε σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί. Με τα χρόνια αγάπησα το νησί, έμαθα πολλά πράγματα, γνώρισα καλλιτέχνες, άρχισα να ασχολούμαι ενεργά με το χώρο της τέχνης.
IMG 0325- Το 2008 δημιουργήσατε την gallery art s.a., η οποία φιλοξενεί έργα ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών και επιλεγμένα μικροαντικείμενα τέχνης. Πέρασαν 5 χρόνια από την ίδρυσή της και θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την πορεία σας.

Η γκαλερί ξεκίνησε δειλά δειλά με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών όπως η Εύα Μήταλα, ο Νίκος Χριστοφοράκης, ο Ανδρέας Κοντέλλης, ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, η Αλεξάνδρα Μωραίτη, η Αθηνά Αγοριανίτη που πίστεψαν στο χώρο και θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Με τα καιρό όλο και περισσότερο κόσμος την επισκέπτεται, παρακολουθεί τις εκθέσεις του καλοκαιριού, γνωρίζει τους καλλιτέχνες. Ο χώρος επίσης έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους μικρούς μας φιλότεχνους. Έρχονται καθημερινά σχεδόν στην γκαλερί, όπου περνούν την ώρα τους βλέποντας τα έργα, σχολιάζοντας, ζωγραφίζοντας στο μπαλκονάκι της γκαλερί, που έχει γίνει πια το στέκι τους.

 - Γιατί αναφέρεται συχνά η Κέα ως το "νησί των ζωγράφων";

Η σημαντική δραστηριότητα πιστεύω της γκαλερί Βουρκαριανή από πολύ παλιά, σε συνεργασία με την βασική ομάδα ζωγράφων που συνέδεσαν για χρόνια το όνομά τους με το νησί, ο Αλέκος Φασιανός, ο Νίκος Στεφάνου και ο Βασίλης Σπεράντζας ήταν αυτή που συνέβαλε στο ν΄αναφέρεται η Τζιά ως το νησί των ζωγράφων. Αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι βέβαια ζωγράφοι την έχουν πολλές φορές αποτυπώσει στα έργα τους, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μιγάδης, Μανώλης Χάρος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.α. Αλλά και πολλοί άλλοι ζωγράφοι έχουν σπίτι στο νησί και το επισκέπτονται συχνά.
IMG 4372 - Ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο ρόλος των γκαλερί στην εγχώρια αγορά τέχνης;

Ο ρόλος των γκαλερί δέχεται πολλές πιέσεις, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των ανακατατάξεων και αναπροσδιορισμών όλων των σχέσεων και ρόλων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ειδικά στην χώρα μας. Νέες μορφές συνεργασίας, πιο εφευρετικές , πιο δημιουργικές, πιο κοντά στους καλλιτέχνες , αλλά και πιο θελκτικές προς τον κόσμο θα πρέπει να μας προβληματίζουν για το μέλλον.

- Πάει καιρός τώρα που συζητάμε και βιώνουμε την κρίση στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι είναι μόνο οικονομική ή και ευρύτερη; Σας έχει αποθαρρύνει;

Η κρίση είναι σίγουρα οικονομική και έχει γίνει πια αισθητή σε όλους μας. Έχουμε μπει στον Αύγουστο και το νησί έχει πολλούς επισκέπτες. Ο κόσμος όμως δεν έχει κέφι, δεν ξοδεύει όσο ξόδευε, είναι φοβισμένος. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που συνεχίζουν να στηρίζουν την τέχνη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα αγώνας στον οποίον με πολύ δουλειά, κουράγιο και υπομονή θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Είμαι αισιόδοξη. Η τέχνη έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα.
IMG 3836- Έχοντας μια gallery σε νησί αυτομάτως αλλάζει το κοινό που την επισκέπτεται. Οι άνθρωποι είναι επί το πλείστον σε διακοπές και βρίσκουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τα καλλιτεχνικά τους ενδιαφέροντα σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Έχετε διακρίνει κάποιες διαφορές ή και ομοιότητες μεταξύ μιας gallery στην Αθήνα με μία gallery σε ένα νησί;

Ναι, οι άνθρωποι που έρχονται στην γκαλερί είναι χαλαροί, είναι σε διακοπές. Οι περισσότεροι δεν έρχονται με πρόθεση ν' αγοράσουν. Μπαίνουν όμως σε διάθεση να το κάνουν, όταν δουν κάτι που πραγματικά τους συγκινεί. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που γνωρίζουν την γκαλερί, παρακολουθούν τις εκθέσεις και επενδύουν σ' έργα που ταιριάζουν στην συλλογή τους. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ίσως να μην έχουν πάει ποτέ σε κάποια αίθουσα τέχνης, καθώς είναι πολύ διστακτικοί και συχνά με ρωτούν εάν στην είσοδο έχει εισιτήριο.

- Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους καλλιτέχνες που εκθέτουν στην gallery σας;

Ένα ουσιαστικό κριτήριο είναι να μπορούμε να επικοινωνούμε σε ανθρώπινο επίπεδο. Μ' ενδιαφέρει να υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με τους καλλιτέχνες σε βάθος χρόνου. Έτσι ώστε στο τέλος να διαμορφώνεται-στηρίζεται σε μια σχέση φιλίας, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Ωστόσο, η βασική αρχή της συνεργασίας είναι σίγουρα η προβολή μιας φρέσκιας, δυναμικής και σύγχρονης καλλιτεχνικής εργασίας.

- Το Σάββατο 11 Αυγούστου έχετε τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής των Στέφανου Δασκαλάκη, Ειρήνης Ηλιοπούλου και Γιώργου Χαδούλη. Πείτε μας λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους.

Είναι χαρά μου αυτό τον Αύγουστο να φιλοξενώ στην γκαλερί μια τέτοια έκθεση. Η ιδέα της συνεργασίας προέκυψε από έναν κοινό μας φίλο και λάτρη της τέχνης. Και οι τρείς τους είναι μια παρέα, γνωρίζουν το νησί, μια και είχαν εκθέσει και παλιότερα, το επισκέπτονται συχνά, το αγαπούν. Θα εκτεθούν καινούργια αλλά και παλιότερα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, τοπία, νεκρές φύσεις και φιγούρες.
IMG 1040- Φέτος ήταν η 10η Γιορτή Παραμυθιών και όπως κάθε χρόνο έχετε κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο σας. Πώς προέκυψε αυτός ο θεσμός των παραμυθιών;

Ο θεσμός αυτός προέκυψε από μια ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να συνδυάσουν την τέχνη της αφήγησης με το όμορφο τοπίο του νησιού μας. Η γκαλερί από το πρώτο καλοκαίρι που δημιουργήθηκε εντάσει στο πρόγραμμά της παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο της, όπως η ομαδική έκθεση του Ιουλίου "Σαν παραμύθι" με τους Αθηνά Αγοριανίτη, Στέλιος Αλεξάκη, Κάτια Βαρβάκη, Λεωνίδα Γιαννακόπουλο, Γρηγόρη Γκρόζο, Χριστίνα Κάλμπαρη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Θεόφιλο Κατσιπάνο, Ανδρέα Κοντέλλη, Εύα Μήταλα, Αλεξάνδρα Μωραίτη, Βαρβάρα Σπυρούλη, Δημήτρη Τσουμπλέκα και Νίκου Χριστοφοράκη. Από διαφορετικές οπτικές γωνίες και προσεγγίσεις, οι καλλιτέχνες απεικόνισαν με την δική τους γραφή ο καθένας, θρύλους, παραδόσεις και σύγχρονες καθημερινές ιστορίες ταιριαστές με το πνεύμα των παραμυθιών και των αφηγήσεων που ζωντάνεψαν στη Τζιά κατά τη διάρκεια της Γιορτής.

- Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Η art s.a. φέτος κλείνει πέντε χρόνια, για την ακρίβεια 5 καλοκαίρια, λειτουργίας. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος την επισκέπτεται. Εύχομαι ο χώρος αυτός να συνεχίσει να δυναμώνει, ν' αγαπηθεί από τον κόσμο της Τζιάς, τους επισκέπτες και τους καλλιτέχνες.

- Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να έχετε πάντα επιτυχίες! Καλό καλοκαίρι!

Ευχαριστώ και εγώ, καλό καλοκαίρι.

 

Για όσους βρεθούν στο όμορφο νησί:Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 11 Αυγούστου 2012Διάρκεια έκθεσης: έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012Ημέρες και ώρες έκθεσης: Δευτέρα- Κυριακή 11.00-14.00 & 18.00-12.00

Περισσότερες πληροφορίες για την gallery art s.a. δείτε:
http://www.facebook.com/artsaGallery και στο τηλ. 22880 21458

 

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.