Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009 14:38

Muzine - Music magazine

Γράφτηκε από τον 
Έπεσε τα χέρια μου ενώ έψαχνα να βρω μαρκαδοράκια σε ένα καθόλα κεντρικό βιβλιοπωλείο (αλλά με ιστορία) του Πειραιά. Το τεύχος ήταν το δεύτερο και ομολογώ ότι σάστισα. Ρώτησα τον βιβλιοπώλη τι είναι αυτό και το ακούμπησα με ευλάβεια δίπλα στο ταμείο. "Έρχεται από την Πάτρα και αφορά την μουσική". Με τέτοιο στήσιμο και για μαγειρική να ήτανε πάλι θα το αγόραζα σκέφτηκα. Λίγο αργότερα άρχισα να το περιεργάζομαι και δεν μπόρεσα να του βρω ένα ψεγάδι.

Άψογη βιβλιοδεσία, τετράγωνο σχήμα, προχωρημένο στήσιμο, ενδιαφέρουσα και σπάνια θεματολογία, ιδιαίτερο χαρτί με αυτή την ακατανόητη έντονη ιδιαίτερη μυρωδιά και δυο CD με μουσικές επιλογές που για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν μου φαινόντουσαν περισσεύματα. Επικοινώνησα άμεσα με τον υπεύθυνο του περιοδικού Ko Νεκτάριο Λαμπρόπουλο και ρώτησα όσα -σαν τροπική καταιγίδα- προέκυψαν με το πρώτο γρήγορο ξεφύλλισμά του.

- Τι ύλη βρίσκουμε στο Muzine?
Στο Muzine μπορεί κάποιος να διαβάσει για τις νέες ανεξάρτητες αλλά και περισσότερο γνωστές κάποιες φορές παραγωγές. Μουσικά κινείται στον ευρύ χώρο του alternative indie pop/rock, στην jazz, την electronica, αλλά και σε soul/funk μονοπάτια. Εκτός από τις δισκοκριτικές προσπαθούμε κάθε φορά να έχουμε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα, αλλά παρουσιάζουμε και σημαντικές δισκογραφικές εταιρίες ή καλλιτέχνες, συμπεριλαμβάνουμε ένα κόμικ που φτιάχνεται ειδικά για το περιοδικό από το δίδυμο των Ντίλιο - Κωλέττη, ένα «μουσικό» διήγημα και γενικά οτιδήποτε μουσικό μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας.

- Πότε ξεκίνησε και πώς προέκυψε ο τίτλος του;
Το πρώτο μας τεύχος κυκλοφόρησε στα τέλη του Οκτώβρη του 2007. Από τότε έχουμε κυκλοφορήσει άλλα 6, προσπαθώντας να κρατήσουμε την περιοδικότητα σταθερή, πράγμα όμως που είναι δύσκολο όταν το κύριο μέλημα είναι η ποιότητα αυτού που θα κρατήσει κάποιος στα χέρια του. Ο τίτλος προκύπτει από σύντμηση των λέξεων MU-sic και maga-ZINE.

01- Η ύλη του είναι πολύ ειδικευμένη. Το δίκτυο διανομής ολοένα και αυξάνεται. Είστε ικανοποιημένοι με την αποδοχή του;
Νομίζω πως η καλή μουσική, με τα δικά μας υποκειμενικά κριτήρια, δεν είναι κάτι τόσο ειδικευμένο. Υπάρχουν αρκετοί αναγνώστες του περιοδικού που δεν είναι τόσο πολύ φανατικοί στο στυλ της άγνωστης γι' αυτούς μουσικής που ακούν στο Muzine. Απλά, έχουν βαρεθεί να ακούν τα ίδια και τα ίδια. Η διανομή ήταν και θα είναι πρόβλημα για τα ανεξάρτητα έντυπα, αλλά προς το παρόν, λόγω και της αποδοχής του, έχουμε καταφέρει να διανένουμε σε 200 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Αν κάποιος δεν μπορεί να το βρει στον τόπο του, καλό θα ήταν να μας προτείνει έναν συνεργάτη (βιβλιοπωλείο - δισκοπωλείο). Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς πλέον και τα 2500 αντίτυπα από τα δυο πρώτα τεύχη έχουν εξαντληθεί, κι όλα δείχνουν πως έχουμε σταθερούς αναγνώστες.

- Πως και αντισταθήκατε στη μόδα του Freepress;
Το Muzine είναι πάρα πάρα πολύ ακριβή έκδοση και δεν θα μπορούσε να είναι free press, γιατί θα έπρεπε μετά να κάνουμε εκπτώσεις σε διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Άλλωστε θα χρειαζόταν ένα πολύ δυνατό διαφημιστικό τμήμα για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, που εμείς, προς το παρόν, δεν διαθέτουμε. Κανονικά το Muzine, με τα διαφημιστικά έσοδα που έχει, θα έπρεπε να πωλείται 9 -10 Ευρώ, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλή την τιμή όσο μπορούμε.

- Απο το τεύχος που έπεσε στα χέρια μου διαπίστωσα ότι έχετε περιορισμένη διαφήμιση. Δυσκολία των καιρών ή άποψη;
Δεν είναι άποψη, όχι. Σίγουρα έχουμε θέσει όρια στις σελίδες που θα δίνονται για διαφημιστικά έσοδα κι αυτά είναι όχι περισσότερα από το 1/5 των σελίδων του περιοδικού, αλλά αυτή τη στιγμή για το Muzine δουλεύουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι δεν πληρώνονται και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ένας βασικός λόγος όμως που δεν έχουμε όση διαφήμιση θα θέλαμε είναι πως έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της ειλικρίνειας, και δεν φουσκώνουμε τον αριθμό του τιράζ (αντιτύπων) και των πωλήσεων. Βγάζουμε 3000 αντίτυπα και τα πουλάμε όλα. Αλλά δεν θα μπούμε στη λογική να λέμε πως βγάζουμε 15000 για να ξεγελάσουμε αυτούς που θα επιλέξουν να διαφημιστούν στο περιοδικό. Δεν θα κάνουμε αυτά που κοροϊδεύουμε και που συμβαίνουν κατά κόρον στον Τύπο σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του μουσικού Τύπου.

galmusine_1030

- Πρόσφατα βραβευτήκατε απο τα βραβεία ΕΒΓΕ και η αλήθεια ειναι ότι το περιοδικό αυτό γραφιστικά έχει πολύ ενδιαφέρον. Αυξάνει αυτή σας η διάκριση την δυσκολία το να ξεπερνάτε τους εαυτούς σας σε κάθε τεύχος;

Νομίζω πως δεν μπορούμε να κάνουμε προχειρότητες, αλλά αυτό ήταν από την αρχή ένα στοίχημα γιατί το Muzine είναι ένα ενιαίο αντικείμενο που βασίζεται και στο περιεχόμενο και στην αισθητική του. Έχει καθυστερήσει η κυκλοφορία κάποιου τεύχους γιατί έλειπαν οι κατάλληλες φωτογραφίες, αλλά ακόμα και στα πρώτα μας βήματα, μέχρι να καταλήξουμε στο πώς θα τοποθετούνται τα CD στα εξώφυλλα, κάναμε αρκετή προσπάθεια για την βέλτιστη λύση.

- Κάθε εξώφυλλο το αναλαμβάνει διαφορετικός γραφίστας. Δίνονται γραμμές για αυτό ή αφήνεται ελεύθερος ο δημιουργός; Ειναι open και μπορούν να σας προσεγγίσουν δημιουργοί ή εσείς τους ''τσιμπάτε'';
Συμβαίνουν και τα δυο, και τους βρίσκουμε και μας βρίσκουν. Εμείς θέλουμε κάτι όμορφο, αφήνουμε ελεύθερο τον δημιουργό και προτείνουμε κάποιες αλλαγές αν θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν.

- Σε κάθε τεύχος βρίσκουμε 2 cd με ιδιαίτερες μουσικές. Τα χωρίζετε σε red και white mood. Ποιά η διαφορά τους και με τί κριτήριο γίνεται η επιλογή της tracklist;
Στο red mood παρουσιάζουμε κυρίως alternative και indie επιλογές από pop/rock μπάντες. Στο white mood προσπαθούμε να χωρέσουμε περισσότερα είδη, jazz, electronica, soul, funk, ethnic. Το κριτήριο είναι καθαρά υποκειμενικό.

06- Προσπαθείτε να προωθείτε νέα Ελληνικά γκρούπ που προσπαθούν να ανοίξουν τα φτερά τους;
Και βέβαια στηρίζουμε την ελληνική σκηνή, και στις δισκοπαρουσιάσεις, και στα cd μας, με συνεντεύξεις. Στο 7ο τεύχος περίπου το 1/3 των κομματιών που παρουσιάστηκαν ήταν από Έλληνες καλλιτέχνες.

- Σκέφτεστε να κάνετε το δικό σας label κάποια στιγμή;
Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα labels και προτιμούμε να τα στηρίζουμε και να τα παρουσιάζουμε.

- Τι περιμένετε απο το Muzine στο μέλλον;

Το βασικό είναι να αντέξουμε στους δύσκολους οικονομικά καιρούς. Ετοιμάζουμε ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο που θα έχει αρκετές παροχές προς τους ακροατές του, αλλά και κάποιες εκδόσεις ανεξάρτητες από το περιοδικό, σχετικές όμως με τη μουσική πάντα. Ελπίζουμε οι 2500-3000 που αγοράζουν το περιοδικό να γίνουν αρκετά περισσότεροι ώστε να μπορεί να στηρίζεται το εγχείρημα μας και κάποια στιγμή να ανταμειφθούν όσοι προσφέρουν σε αυτό.

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.