Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 10:06

Επιτέλους κάτι χρήσιμο! ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Γράφτηκε από τον 

Το πρόσφατο παρελθόν

Έχουν περάσει εφτά χρόνια απο την ύπαρξη ενός πολύ ξεχωριστού ιστοχώρου που είχε δημιουργήσει το Υπουργείο πολιτισμού. Η ιστοσελίδα ήταν το cultureguide.gr και αρκετοί απο τους "παλιούς" χρήστες του διαδικτύου έχουν μόνο τα καλά να θυμούνται από αυτό το έργο, αφού ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε ένα τόσο πλήρες απο πλευράς περιεχομένου site για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Δυστυχώς, με το που τελείωσε η Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 2004 σταμάτησε και αυτό, άγνωστο μέχρι σήμερα γιατί πετάξαμε στα σκουπίδια ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο.

Λίγο αργότερα το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζει να φτιάξει τον πρώτο του ραδιοφωνικό σταθμό με αποκλειστική εκπομπή μέσω διαδικτύου. Αυτό ήταν μια δεύτερη πολύ καλή ιδέα η οποία και έτρεξε για περίπου έναν χρόνο. Μετά πάλι χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα αποφασίστηκε το κλείσιμο του.

Παράλληλα εδώ και περίπου 4 χρόνια του υπουργείο σχεδίαζε να δημιουργήσει έναν δικτυακό τόπο για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο έργο δεν ξεκίνησε ποτέ και είναι ακόμα... υπό κατασκευή.

Το παρόν

Ευτυχώς όμως έχουμε καλά νέα και απ' ότι δείχνει δεν θα έχουμε γκρέμισμα ενός ακόμα πολύ χρήσιμου site. Το όνομα αυτού "ΟΔΥΣΣΕΑΣ"!

culture-home

Τι είναι όμως ο Οδυσσέας; Είναι ένας κόμβος που αυτοχαρακτηρίζεται ώς "Πύλη του Ελληνικού Πολιτισμού στο Διαδίκτυο", έχει επιδοτηθεί κατά το 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% απο εθνικούς πόρους. Το έργο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, παρόλα αυτά τα έτοιμα κομμάτια του, που έχουν δοθεί σε κυκλοφορία, είναι λειτουργικά και πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα.

Πάμε να δούμε λίγο περιγραφικά λοιπόν τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή την ιστοσελίδα

Πολιτιστικός Χάρτης της Ελλάδας

Πλοηγηθείτε στο χάρτη της Ελλάδας, εξερευνήστε τις περιοχές που σας ενδιαφέρουν και ανακαλύψτε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους. Οι πολλαπλές λειτουργίες του χάρτη δίνουν δυνατότητες περιήγησης σε όλους τους Νομούς της χώρας και επιτρέπουν τη συλλογή διοικητικών, γεωγραφικών και πολιτιστικών πληροφοριών.

culture-map

Χρονολόγιο

Πλοηγηθείτε μέσα από το χρονολόγιο της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης σε σημαντικά γεγονότα, παρατεταγμένα στον άξονα του χρόνου, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις περιόδους της ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας, από την Εποχή του Λίθου ως τις μέρες μας. Δείτε επίσης εικόνες κινητών και ακίνητων μνημείων της κάθε εποχής, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες.

Φωτογραφικό αρχείο

Το φωτογραφικό αρχείο δημιουργήθηκε από το πλούσιο εποπτικό υλικό που παρουσιάζεται στον κόμβο ΟΔΥΣΣΕΑ. Διαχωρίζεται σε τρεις βασικές χρονικές ενότητες, της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου και της Νεότερης - Σύγχρονης Ελλάδας, χωρισμένες σε θέματα. Απώτερος στόχος είναι ο εμπλουτισμός του φωτογραφικού αρχείου με νέες θεματικές ενότητες που θα δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Ελληνικού Πολιτισμού διαχρονικά.

Γλωσσάρι

Στο γλωσσάρι θα βρείτε τις επεξηγήσεις όρων ιστορίας, αρχαιολογίας και τέχνης καθώς και πληροφορίες για μυθολογικά και ιστορικά πρόσωπα που συναντώνται στο περιεχόμενο του ΟΔΥΣΣΕΑ. Η αλφαβητική τους ταξινόμηση επιτρέπει την εύκολη αναζήτησή τους.

 

Επιπλέον μπορείτε να ενημερωθείτε για τα Μνημεία της χώρας που έχουν ανακηρυχτεί "Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς", μπορείτε να διαβάσετε αφιερώματα για μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα και να ρίξετε μια κλεφτή ματιά στους συνδέσμους που προτείνει η ιστοσελίδα.

Είμαστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει ακόμα περισσότερα, αφού ειναι μόλις στην πρώτη του φάση! Τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όσους συμμετέχουν στο συγκεκριμένο έργο, βασιζόμαστε πάνω τους για να δούμε πράγματα που από ιδιωτική πρωτοβουλία αποκλείεται να γίνουν ποτέ.

Αξίζει την προσοχή μας -> http://odysseus.culture.gr

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.